Livsmedel

För att få bedriva livsmedelsverksamhet krävs att man har fått godkännande av Miljö-, bygg och räddningsnämnden. För verksamheter där riskerna bedöms som små räcker det med en registrering.

Miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Arjeplog ansvarar för livsmedelstillsynen. Målet med tillsynen är att de livsmedel som säljs inom Arjeplogs kommun ska kunna ätas utan risk för att konsumenterna blir sjuka.

Här kan du också få rådgivning och information som underlättar för dig att följa lagstiftningen när det gäller livsmedelverksamhet.

 

Följande information gick Livsmedelsverket ut med via ett pressmeddelande 2019-10-21:

Uppdaterade råd om toxoplasma - för gravida och personer med nedsatt immunförsvar

För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Råden skyddar mot att smittas av parasiten toxoplasma. Nu utökas råden till att även omfatta nötkött.

Livsmedelverket har uppdaterat råden om parasiten toxoplasma utifrån ny kunskap. I stort sett är råden oförändrade. Det som är nytt är råd om att även nötkött bör genomstekas. Men för den som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit finns det en möjlighet.

- Frys in köttet i minst tre dygn före tillagning. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter, förklarar Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket. Risken att smittas genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men den som äter lättstekt blodigare nötkött kan ändå utsättas för parasiten.

Gravida och personer med nedsatt immunförsvar

Om en kvinna som inte är immun mot toxoplasmainfektion blir smittad under graviditeten kan toxoplasma skada det ofödda barnet. Toxoplasma kan också orsaka sjukdom hos personer som av olika anledningar har nedsatt immunförsvar.

Parasiten kan finnas i kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Lammkött anses vara en av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma. Andra smittvägar är kontakt med katters avföring, trädgårdsarbete med jord och dåligt sköljda grönsaker.

Nya råden

Toxoplasma dör när maten hettas upp till minst 60–65 ℃ eller vid frysning (-18 ℃) i minst tre dygn.

  • Hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60 - 65 C tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 ℃, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.
  • Frys (i minst tre dygn) torkat, kallrökt eller gravat kött som ska ätas kallt, till exempel lufttorkad skinka, rökt medvurst, bresaola och salami.
  • Skölj bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.

Som för alla är det viktigt att tvätta händerna innan man börjar laga mat och mellan olika råvaror. Diska även skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.

Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad: 20 januari 2020

Information

Miljöinspektör
Helena Bloom
Telefon: 0961 - 141 95

Användbara länkar:
Boverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Naturvårdsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kemikalieinspektionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se

Besök oss

Arjeplogs Kommun
Tingsbacka, Storgatan 20

Evenemang
Februari
ti on to fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29