Livsmedel

För att få bedriva livsmedelsverksamhet krävs att man har fått godkännande av Miljö-, bygg och räddningsnämnden. För verksamheter där riskerna bedöms som små räcker det med en registrering.

Miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Arjeplog ansvarar för livsmedelstillsynen. Målet med tillsynen är att de livsmedel som säljs inom Arjeplogs kommun ska kunna ätas utan risk för att konsumenterna blir sjuka.

Här kan du också få rådgivning och information som underlättar för dig att följa lagstiftningen när det gäller livsmedelverksamhet.


Följande information gick Livsmedelsverket ut med via ett pressmeddelande 2019-10-21:

Uppdaterade råd om toxoplasma - för gravida och personer med nedsatt immunförsvar

För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Råden skyddar mot att smittas av parasiten toxoplasma. Nu utökas råden till att även omfatta nötkött.

Livsmedelverket har uppdaterat råden om parasiten toxoplasma utifrån ny kunskap. I stort sett är råden oförändrade. Det som är nytt är råd om att även nötkött bör genomstekas. Men för den som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit finns det en möjlighet.

- Frys in köttet i minst tre dygn före tillagning. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter, förklarar Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket. Risken att smittas genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men den som äter lättstekt blodigare nötkött kan ändå utsättas för parasiten.

Gravida och personer med nedsatt immunförsvar

Om en kvinna som inte är immun mot toxoplasmainfektion blir smittad under graviditeten kan toxoplasma skada det ofödda barnet. Toxoplasma kan också orsaka sjukdom hos personer som av olika anledningar har nedsatt immunförsvar.

Parasiten kan finnas i kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Lammkött anses vara en av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma. Andra smittvägar är kontakt med katters avföring, trädgårdsarbete med jord och dåligt sköljda grönsaker.

Nya råden

Toxoplasma dör när maten hettas upp till minst 60–65 ℃ eller vid frysning (-18 ℃) i minst tre dygn.

  • Hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60 - 65 C tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 ℃, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.
  • Frys (i minst tre dygn) torkat, kallrökt eller gravat kött som ska ätas kallt, till exempel lufttorkad skinka, rökt medvurst, bresaola och salami.
  • Skölj bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.

Som för alla är det viktigt att tvätta händerna innan man börjar laga mat och mellan olika råvaror. Diska även skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.

Publicerad av: Norea Dahlberg
Senast ändrad:

Kontakt

Öppettider
Måndag-torsdag
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredag
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Vecka 25-32 måndag-fredag
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Dag före afton
08.00-12.00
Dag före röd dag
08.00-12.00
Klämdag
10.00-12.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00
kommun@arjeplog.se

Växel: 0961 - 140 00

Besök oss

Arjeplogs Kommun
Tingsbacka, Storgatan 20