Vuxenutbildning

Vet du vart du vill, men är osäker hur du tar dig dit? Eller har du ingen aning och behöver ett bollplank? Vi hjälper dig vidare i dina funderingar och mot dina personliga mål om studier, yrken och framtid.

VIutgår ifrån dina personliga förutsättningar, önskemål och intressen och kan ge dig råd om samtliga utbildningsformer för vuxna; kommunal vuxenutbildning, folkhögskola, yrkeshögskola (YH), högskola/universitet, med flera. För mer specifikt stöd för dig som är arbetssökande hänvisar jag dock i första hand till Arbetsförmedlingen.

Det är till den kommunala vuxenutbildningen du ska vända dig när du behöver studie- och yrkesvägledning. Du är alltid välkommen att besöka mig, men enklast är att kontakta mig via mejl, då jag även arbetar mot grundskolan och gymnasiet och inte alltid är på plats.

Har du en specifik fråga eller en fundering som rör studier eller yrken, arbetsmarknad eller utbildning, frågor om behörighet, betyg eller annat, mejla eller ring

Du kan också boka tid eller få tips på kontakter för att själv få svar på dina frågor och funderingar. Mina arbetstider är måndag-fredag 09:00-14:30.

Tidsbokning är lämpligt för dig som vill få individuell vägledning och rådgivning kring studieplanering, hjälp med betygsbedömning och ansökan till studier. 

Besöks och postadress: Hornavanskolan, Strömvägen 23, 938 32 Arjeplog. I samma byggnad som Medborgarhuset. Ingång från parkering.

Vid Hornavanskolan finns olika utbildningsmöjligheter för vuxna. Här finns allt ifrån grundläggande vuxenutbildning till yrkesinriktad utbildning - för dig som fyllt 20 år. Inom ramen för vuxenutbildning erbjuder vi också SFI - svenska för invandrare.


Från och med 1 juli 2012 införs en ny lag och förordning i vuxenutbildningen. Det innebär bland annat att kurser byter namn och ändrar omfattning. Det innebär också att en avslutad gymnasieutbildning kallas gymnasieexamen samt att en ny betygsskala införs. Komplett information hittar du på www.skolverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som har påbörjat dina studier på gymnasiet eller i vuxenutbildningen före den 1 juli 2012 har med dig kurser enligt de gamla kursplanerna. I de flesta fall kommer du att istället för att läsa mot en gymnasieexamen kunna läsa mot ett slutbetyg. Ett slutbetyg ska innehålla 2 350 poäng varav 2 250 poäng måste vara godkända. Har du frågor om det kan du kontakta en studie- & yrkesvägledare.

Enligt särskilda övergångsregler får slutbetyg (2 350 poäng) utfärdas senast den 1 januari 2017. Efter det gäller gymnasieexamen. Kontakta studie- och yrkesvägledare för mer information.

Detta kan inträffa:

1. För vissa kurser har det ingen betydelse alls
2. För vissa kurser kan man "tappa poäng" i och med konvertering till nya kurser
3. Hela kurser kan bli ogiltiga och kan då alltså inte räknas med alls

Är du osäker på hur långt dina betyg räcker och vad som eventuellt saknas? Ta kontakt med mig för att rådgöra kring dina betyg. 

Du som tidigare inte har läst några kurser på gymnasial nivå läser enligt de nya reglerna. Det innebär att du kan välja att läsa mot antingen en yrkesexamen eller en högskoleförberedande examen. En examen ska innehålla 2 400 poäng varav 2 250 poäng måste vara godkända. Kontakta mig för mer information.

Grundläggande behörighet: Den som tar ut en högskoleförberedande examen får också grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola. Den som tar ut en yrkesexamen måste för att få grundläggande behörighet läsa till ämnena Svenska 2/SAS 2 100 poäng, Svenska 3/SAS 3 100 poäng och Engelska 6 100 poäng.

Nytt betygsystem: Betygsskalan har beteckningarna A–F, där A är det högsta betyget och E är det lägsta godkända betyget. F innebär icke godkänt. Du får betyg efter varje avslutad kurs.

Andra viktiga förändringar: Kurser som man tidigare har läst och fått minst betyget G i kan man inte läsa om igen. Däremot kan man göra en särskild prövning i motsvarande kurs.

Betyg, prövning, validering:

Betyg registreras efter avslutad kurs. Du beställer själv vilka betyg du vill ha utskrivna. Prövning ger dig möjlighet att läsa in kurser på egen hand och sedan göra prov vid ett eller flera tillfällen. Validering ger dig möjlighet att få dina kunskaper inom ett område värderade och dokumenterade. Läs mer nedan om det som är aktuellt för just dig.

Prövning innebär att du läser in kurser på egen hand och gör prov vid ett eller flera tillfällen. Läraren sätter betyg efter avslutad prövning. Kostnaden är 500 kr per kurs. Prövningen är kostnadsfri för dig som saknar godkänt betyg i kursen.

Någon undervisning ingår inte i prövningen, men prövningsansvarig lärare kan ge dig råd och tips inför prövningen. Prövning kan göras på olika sätt och sträcka sig över en längre period. Du kan inte få studiemedel för en prövning. Kontakta Studie- och yrkesvägledaren om du är intresserad.

Validering innebär att du kan få dina kunskaper och erfarenheter inom ett område värderade, dokumenterade och erkända oavsett hur de har förvärvats. Det kan vara teoretiska eller praktiska kunskaper du vill validera. En validering kan innebära en förkortad studietid. Du kan validera mot praktiska kurser eller mot teoretiska kurser och en validering kan leda till att du kan göra en prövning.

Publicerad av: Inger Holgersen
Senast ändrad: 06 november 2018

Information

Rektor
Nina Lango
Telefon: 0961-141 58
Mobil: 070-283 49 30

Administration
Inger Holgersen
Telefon: 0961-142 04

VUX@arjeplog.se

Användbara länkar:
csn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
stipendier.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
antagning.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
studera.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
KY-utbildningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
folkhogskola.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
studentumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
yhguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
studeravidare.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961-140 00
Mån-Fre: 8.00-16.00


Besök Tingsbacka
Mån-Tors: 8.00-17.00
Fre: 8.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se

Besök oss

Arjeplogs Kommun
Tingsbacka, Storgatan 20