Obs! Ansökan om försörjningsstöd ska lämnas in senast mellan 15-19 varje månad.
Vem har rätt till ekonomiskt bistånd?
Alla som vistas i kommunen har rätt till ekonomiskt bistånd om de själva inte kan försörja sig eller tillgodose sina behov på annat sätt. För att ansöka om bistånd måste du ha fyllt 18 år. I det fall den unge går i gymnasieskolan är föräldrarna försörjningsskyldiga upp till 21 år. (Föräldrabalken 7:1)
Ekonomiskt bistånd är ett tillägg till den egna inkomsten och andra ekonomiska förmåner. I första hand ska individen tillgodose sina behov genom egna inkomster och genom samhällets övriga bidragssystem (sjukpenning, pension, bostadsbidrag, underhållsstöd med mera), illgångar (bankmedel, aktier, fonder med mera) eller kapitalvaror som går att sälja, måste först användas innan man har rätt till bistånd. Egen fastighet och bil är tillgångar som också kan påverka rätten till ekonomiskt bistånd.
Ekonomiskt bistånd är inte villkorslöst!
Är du arbetslös och frisk måste du stå till arbetsmarknadens förfogande. Det innebär att du måste vara anmäld på arbetsförmedlingen samt aktivt söka och ta emot erbjudet arbete eller anvisad praktik, annars riskerar du att inte få något ekonomiskt bistånd. Har du varit arbetslös länge eller är under 25 år kan individ- och familjeomsorgen ställa krav på att du deltar i praktik eller kompetenshöjande verksamhet. Om du avvisar ett sådant erbjudande kan din ansökan om ekonomiskt bistånd avslås eller nedsättas.
Vad kan du få för ekonomisk hjälp?
Regeringen fastställer årligen en så kallad riksnorm. Nivån grundas på officiella prisundersökningar.
Riksnorm ska täcka kostnader för
Du kan dessutom ha rätt till vissa andra faktiska kostnader, förutsatt att de är rimliga. Du kan även söka hjälp till andra saker (bistånd i annan form) till exempel för flyttkostnader, möbler eller tandvård.
Så här söker du ekonomiskt bistånd:
Ansökan för nästkommande månad måste vara inlämnad senast den 15 föregående månad. Vill du ansöka om ekonomiskt bistånd ta kontakt med individ- och familjeomsorgen för besök. vid första besöket ska du ta med dig:
Hyreskontrakt och hyresavi, som styrker boendekostnaden
Individ- och Familjeomsorgsenheten gör sedan en ekonomisk utredning. Den är frivillig och kan avbrytas om du vill det. Det är viktigt att Individ- och Familjeomsorgsenheten får veta hur stor familjen är, hemmaboende barns ålder, hur man bor och hur inkomster, utgifter och tillgångar ser ut. Allt måste vara ifyllt och ansökan underskriven för att den ska kunna behandlas.
Alla uppgifter om olika inkomster och utgifter måste vara riktiga. Att lämna felaktiga uppgifter är brottsligt och kan leda till polisanmälan.
Socialtjänsten kan kräva tillbaka pengar som har betalats ut om man har lämnat oriktiga uppgifter eller om man har fått en förskottsutbetalning från socialtjänsten i väntan på exempelvis pension, bostadsbidrag, sjukersättning eller A-kassa.
Om socialtjänsten avslår hela eller delar av ansökan om ekonomiskt bistånd går det att överklaga beslutet hos länsrätten. Det ska göras skriftligt inom 3 veckor. Socialtjänsten ska informera om hur det går till och hjälpa till om det behövs.
Socialstyrelsen: https://www.socialstyrelsen.se/hittarattmyndighet/ekonomisktbistand
Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad: 28 november 2019
Enhetschef Individ- och familjeomsorgen
Harriet Rickman
Telefon 0961-142 22
Mottagningstelefon:
070-208 23 86
ifo@arjeplog.se
Användbara länkar:
Arbetsförmedlingen
Försäkringskassan
Pensionsmyndigheten
Socialstyrelsen
Kontakt
Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00
Dag före röd dag:
09.00-13.00
Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00
Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se
Dexter
Skolexpedition för:
-Grundskola och gymnasium
IST Förskola
Skolexpedition för:
-Förskola och skolbarnomsorg
Arjeplogs Kommun
Arjeplogs Kommun
938 81 Arjeplog
Växeltelefon: 0961 - 140 00
E-post: kommun@arjeplog.se