24 maj 2013

Vi vill att du som invånare i vår kommun ska vara välinformerad, känna dig delaktig, och samtidigt ha en bra dialog med oss. Här finns kommunalrådets spalt om aktuella ämnen som är på gång i vår kommun. Spalten kommer ut 1-2 gånger i månaden på kommunens startsida.

Spalten Vårt Arjeplog finns även på facebook för dialog.

Kommunalrådets spalt - Vårt Arjeplog v21

Budgetarbetet inför 2014

Vart fjärde år får väljarna avgöra vilka människor som ska styra kommunen. Varje månad lämnar kommunens medborgare ifrån sig skatt till kommunen. Politikerna styr sedan kommunen genom att besluta hur skatterna ska fördelas på vård, skola, omsorg och på utveckling av området.

Vi jämför oss med andra kommuner och de kostnader som är rimliga för ”normalverksamhet” – med hänsyn taget till vår yta, befolkning och var människor bor. Vi har inte råd att ha en högre bemanning än andra kommuner, men även när vi kommer ner i samma nivåer är det svårt att få pengarna att räcka till. Vi måste därför vara så rationella som möjligt, bland annat genom att skapa större enheter av våra verksamheter.

En del av de förändringar som vi skissar på kan innebära att vi bygger ut eller bygger om någon av våra lokaler. Den typen av beslut får vi frågor om: ”Hur kan man lägga ner x miljoner på att bygga det där när man samtidigt tar bort det här?” Svaret är att det är personalen som är vår stora kostnad. Om vi kan ha lokaler som leder till mindre spring och färre förflyttningar, kan vi också minska personalen. En investering fördelas dessutom över flera år, ungefär på samma sätt som när en familj köper ett hus och amorterar på det i stället för att betala allting på en gång.

Det finns samordning att göra och nödvändiga beslut att fatta. Resultatet blir en tajt budget för 2014 och några av de förändringar vi måste göra kommer att upplevas som smärtsamma. Om vi lyckas kommer vi att komma ner i en kostnadsnivå som gör att skattepengarna räcker till i framtiden, med dagens befolkningstal, och det är det som är vårt uppdrag.

Om du har frågor kring budgetarbetet, hur vi tänker eller hur vi i Arjeplog står oss i jämförelse med andra, är du välkommen att höra av dig till mig, till någon av de andra politikerna eller till någon av våra duktiga tjänstemän som också deltar i arbetet.

//Britta Flinkfeldt Jansson, Kommunalråd Arjeplogs kommun

Senast ändrad: 24 maj 2013

Kommunalråd
Britta Flinkfeldt Jansson Telefon 0961 - 141 11

Spalten Vårt Arjeplog finns även på facebook för dialog.

Här kan du att läsa tidigare spalter:
Vårt Arjeplogöppnas i nytt fönster