Information till dig som företagare med anledning av coronaviruset/covid-19

Med anledning av den senaste tidens utveckling gällande spridningen av coronaviruset (covid-19) har vi samlat ett antal länkar där du du som företagare i Arjeplogs kommun kan hitta viktig information. Denna sida nås även på https://arjeplog.se/covid-företagarelänk till annan webbplats

Näringslivsbolaget Argentislänk till annan webbplats finns på plats och kan stötta eller vara bollplank till dig som företagare.

Följ länkarna för att hålla dig kontinuerligt uppdaterad.

På Verksamt.selänk till annan webbplats samlar myndigheterna Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket information om det nya coronaviruset som är viktig för dig som företagare att känna till. Direktlänk till deras information om coronalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Region Norrbottenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster sida om hur de arbetar för att stötta näringsliv och kultur. Här hittar du deras information om företagsstöd och projektstöd.

Tillväxtverkets informationlänk till annan webbplats om vad som gäller för korttidspermittering. Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaderna.

Arjeplogs kommun följer händelseutvecklingen och tar löpande del av Folkhälsomyndighetens rapportering, råd och riktlinjer.

Svenskt Näringslivlänk till annan webbplats för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna Corona medför för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter.

Organisationen Företagarnalänk till annan webbplats har samlat artiklar som berör corona-epidemin och hur den påverkar svenska småföretagare.

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats har tagit fram information och underlag till arrangörer av evenemang med färre än 50 deltagare. Bland annat finns en checklista med saker att tänka på för att minska risken att Covid-19 sprids.

Information från Försäkringskassanlänk till annan webbplats angående reglerna för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab.

Information från Regeringenlänk till annan webbplats gällande bl.a. stöd till företag.

Information om UD:slänk till annan webbplats arbete med anledning av coronaviruset.


Coronavirus, SARS-CoV-2 och Covid-19
Ett nytt coronavirus har upptäckts i Hubei-provinsen i Kina. Viruset kallas för SARS-CoV-2. Sjukdomen som uppstår heter Covid-19. Det ger symtom som feber och hosta och påminner om influensa.

Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms risken för att upptäcka nya fall i Sverige som mycket hög och risken för allmän spridning i landet bedöms även den som mycket hög.

Region Norrbotten har god beredskap för att kunna hantera eventuella fall. Arjeplogs kommun deltar i regelbundna samverkanskonferenser med regionen, övriga kommuner och berörda myndigheter för att ha beredskap för ett eventuellt förändrat läge.

Har du frågor om sjukdomen?
Om du har allmänna frågor om sjukdomen covid-19, hur myndigheterna hanterar situationen eller känner oro, ring 113 13 eller besök Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont och under de senaste 14 dagarna antingen varit i områden där viruset sprids eller träffat någon som har covid-19, ring 1177 eller besök Vårdguidenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster webbplats för mer information.

Click herelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster to read The Public Health Agency of Sweden's recommendations in English.

Vad kan jag göra för att undvika smitta?
Följande går även att läsa på Vårdguiden, se länk ovan:
En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på ditt arbete eller där du är nära andra.


Hjärtstartare

Andra myndigheters information

Folkhälsomyndigheten

Nationellt ansvarig för frågor som rör smittskydd. På deras webbplats finns information om viruset och smittspridning samt frågor och svar som uppdateras regelbundet.

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Region Norrbotten

Regionalt är Smittskyddsenheten ansvarig för smittskyddsfrågor och har nära samarbete med Vårdhygien, Infektionskliniken NUS och Klinisk mikrobiologi.

Region Norrbottenlänk till annan webbplats

Vårdguiden

Information om coronaviruset och om symptom på sjukdomen samt vart man vänder sig vid symptom.

Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats

Utrikesdepartementet

Information om reserekommendationer och för dialog med de svenskar som finns på plats i Hubeiprovinsen.

Utrikesdepartementetlänk till annan webbplats

Krisinformation.se

En webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.

Krisinformation.selänk till annan webbplats

Regeringen
Regeringen beslutade den 11 mars om en förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. För övriga regeringsbeslut, följ länken nedan.


Regeringenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Polismyndigheten

Läs om hur polisen arbetar med hanteringen av Covid-19.

polisen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Användbara länkar

Krisinformationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisberedskaps-
samordnare
Leif Johansson
Telefon 0961 - 141 50
Mobil 070 - 023 32 19

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se

Dexter

Skolexpedition för:
-Grundskola och gymnasiumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

IST Förskola

Skolexpedition för:
-Förskola och skolbarnomsorglänk till annan webbplats

Evenemang
April
ti on to fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30