Frågor och svar om covid-19

Hur arbetar hälsocentralerna med att hantera covid-19 i länet?
Svar: De har till uppgift att ge råd och assistera med provtagning. Vid exponerad patient hjälper hälsocentralerna till med diagnostik och information. (Smittskyddsläkaren)

Vilken skyddsutrustning behövs för personal inom socialtjänsten?
Svar: Ingen särskild utrustning behövs. Basala hygienrutiner gäller. I övrigt samma råd gällande de som varit i eller varit i kontakt med människor som rest till smittdrabbade områden. (Smittskyddsläkaren)

Regionen har beslutat om restriktivitet för tjänsteresor utanför Norrbotten. Är det en smittskyddsåtgärd som Regionen rekommenderar att övriga aktörer vidtar?
Svar: Det är en arbetsgivaråtgärd av Region Norrbotten som är förankrad hos smittskyddsläkaren. Det är dock klokt i nuläget att vara restriktiv med resor. Inte bara som en smittskyddsåtgärd, utan som åtgärd för att upprätthålla verksamheten. (Smittskyddsläkaren)

Vilka är rekommendationerna kring provtagning (Coronavirus) av äldre på äldreboenden?
Svar: Rekommendationen är att inte ta dessa prover på äldre inom åldringsvården. Inriktningen bör vara att inte få in smitta. Det kan göras t.ex. genom information att sjukdomen är mycket farlig för äldre, besöksrestriktioner etc. (Smittskyddsläkaren)

Förekommer det leveransstörningar eller finns produkter som är restnoterade i dagsläget vad det gäller personlig skyddsutrustning inom till exempel hemtjänsten?
Svar: Smittskyddsutrustning är i nuläget en bristvara. I Norrbotten var regionen proaktiva och har därmed ett relativt bra lager. I Italien och Jämtland är det redan helt slut. (Smittskyddsläkaren)

Ska räddningspersonal se över rutiner skyddsutrustning m.m.?
Svar: Ambulanspersonal har rutiner och utrustning, inte prio för övrig räddningspersonal. Finns viss risk för övrig räddningspersonal att bli smittad vid ex. ivpa, dock viktigt att tänka på att covid-19 som regel endast har milda symptom för friska personer under 60år. (Smittskyddsläkaren)

Hur ska en lokal där smittad vistats städas?
Svar: Som vid en vanlig influensastädning. (Smittskyddsläkaren)

Behövs utbildning för användande av skyddsutrustning? Kan regionens hygiensjuksköterskor vara behjälplig med utbildning till kommunal personal?
Svar: Dessa är hårt belastade men det finns utbildning av användandet av skyddsutrustning, vilket sällan kan bli aktuellt i kommunala vården. Men utbildningsfilmer finns på nätet. (Smittskyddsläkaren)

Kommunen saknar skyddsutrustning. Om kommunen ska vårda smittade -hur löser vi det?
Svar: Handlägg patienten som om det rör sig om en influensa och då bör man vara väldigt noga med att använda handskar och sprita/tvätta händerna och se till att inte ta i ansiktet. Munskydd kan också vara bra att använda om patienten nyser och hostar mycket. Covidpatienter ska inte vårdas på sjukhem. Vid allvarligare sjukdom ska patienten skickas till sjukhus för bedömning. (Smittskyddsläkaren)

Finns det råd om skyddsnivå för icke-sjukvårdspersonal som behöver besöka en bostad där den boende är i frivillig eller påtvingad karantän?
Svar: Undvik att träffa men måste man kan man be personen i fråga att avskilja sig, gå till ett annat rum. Sedan är det basal hygien som gäller; gärna handskar, tvätta/sprita händerna. (Smittskyddsläkaren)

Vilken påverkan har övriga länders stängda gränser på transportsektorn inom Sverige? Vi tänker främst på varuleveranser (livsmedel, drivmedel etc.) inte persontransporter.
Svar: Stängda gränser är bara för inresa för privata personer, det gäller inte för godstransporter. Det ska inte påverka godset. (TiB Trafikverket)


Coronavirus, SARS-CoV-2 och Covid-19
Ett nytt coronavirus har upptäckts i Hubei-provinsen i Kina. Viruset kallas för SARS-CoV-2. Sjukdomen som uppstår heter Covid-19. Det ger symtom som feber och hosta och påminner om influensa.

Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms risken för att upptäcka nya fall i Sverige som mycket hög och risken för allmän spridning i landet bedöms även den som mycket hög.

Region Norrbotten har god beredskap för att kunna hantera eventuella fall. Arjeplogs kommun deltar i regelbundna samverkanskonferenser med regionen, övriga kommuner och berörda myndigheter för att ha beredskap för ett eventuellt förändrat läge.

Har du frågor om sjukdomen?
Om du har allmänna frågor om sjukdomen covid-19, hur myndigheterna hanterar situationen eller känner oro, ring 113 13 eller besök Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont och under de senaste 14 dagarna antingen varit i områden där viruset sprids eller träffat någon som har covid-19, ring 1177 eller besök Vårdguidenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster webbplats för mer information.

Click herelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster to read The Public Health Agency of Sweden's recommendations in English.

Vad kan jag göra för att undvika smitta?
Följande går även att läsa på Vårdguiden, se länk ovan:
En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på ditt arbete eller där du är nära andra.


Hjärtstartare

Andra myndigheters information

Folkhälsomyndigheten

Nationellt ansvarig för frågor som rör smittskydd. På deras webbplats finns information om viruset och smittspridning samt frågor och svar som uppdateras regelbundet.

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Region Norrbotten

Regionalt är Smittskyddsenheten ansvarig för smittskyddsfrågor och har nära samarbete med Vårdhygien, Infektionskliniken NUS och Klinisk mikrobiologi.

Region Norrbottenlänk till annan webbplats

Vårdguiden

Information om coronaviruset och om symptom på sjukdomen samt vart man vänder sig vid symptom.

Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats

Utrikesdepartementet

Information om reserekommendationer och för dialog med de svenskar som finns på plats i Hubeiprovinsen.

Utrikesdepartementetlänk till annan webbplats

Krisinformation.se

En webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.

Krisinformation.selänk till annan webbplats

Regeringen
Regeringen beslutade den 11 mars om en förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. För övriga regeringsbeslut, följ länken nedan.


Regeringenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Polismyndigheten

Läs om hur polisen arbetar med hanteringen av Covid-19.

polisen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad: 23 mars 2020

Användbara länkar

Krisinformationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisberedskaps-
samordnare
Leif Johansson
Telefon 0961 - 141 50
Mobil 070 - 023 32 19

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se

Dexter

Skolexpedition för:
-Grundskola och gymnasiumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

IST Förskola

Skolexpedition för:
-Förskola och skolbarnomsorglänk till annan webbplats

Evenemang
April
ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30