27 april 2018

Region 8 blir Region 10

Pressmeddelande:

Region 8 byter namn till Region 10!

”Tillsammans är vi starka är Region 10:s motto vilket fler och fler får upp ögonen för. Vi är en part att räkna med”, säger Magnus Johansson Kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina som är årets värdkommun i Region 10.

8 inlandskommuner i Västerbotten har under ett flertal år samverkat för att stärka kommunernas roll och utveckling i inlandet. Samarbetet har fungerat så bra och varit så konkret på flera nivåer att fler kommuner även utanför Västerbotten har valt att söka sig till Region 8, och efter årsskiftet är vi nu 10 kommuner som sträcker från Åsele i söder till Arjeplog i norr. Därför har organisationen valt att byta namn till Region 10 för att välkomna två nya medlemmar från Norrbotten: Arjeplog och Arvidsjaur.

”För oss är det en fråga om att hitta samverkanpartners med jämförbara utmaningar, där vi kan arbeta tillsammans för framtiden. Vi i Region 10 har liknande utmaningar och problem, exempelvis vad gäller ekonomi och befolkning”, säger Peter Andersson, kommunchef i Arjeplog.

"I region 10 så har vi ju verksamhetsmässigt våra vänner. I dessa kommuner så vet man vad det innebär att leda och styra en liten kommun. Vi har mycket utbyte av varandra och vi kan driva gemensamma frågor. Det finns en fin grund för samarbeten", säger Britta Flinkfeldt, kommunalråd i Arjeplog.

 

”Jag ser otroliga fördelar med denna typ av samverkan som på ett konkret sätt gynnar alla parter”, säger Fridha Eriksson Nyström, Koordinator på Region 10

Region 10 har flera fina samarbeten som burit frukt. Skolchefernas arbete med en bred satsning på fjärrundervisning och det aktiva påverkansarbetet via seminarium etc. har gett stark genomslagskraft på höga nivåer.
Näringslivsfunktionernas satsningar på gemensamma projekt som Möjligheternas Region har gett konkret hjälp till näringslivsarbetet i kommunerna. De fortsätter med nya gemensamma projektansökningar som i sitt slag är en föregångare i Sverige.
Social- och omsorgscheferna ger genom samarbetet sina kollegor ett nätverk för kollegiala frågor. I små kommuner är vissa handläggare ensamma om arbetsuppgifterna i sin kommun och kan då lyfta frågor via nätverk i Region 10.
Region 10:s styrelse fungerar som ett kraftigt påverkansorgan för lands- och glesbygdsfrågor gentemot Riksdag och Regering.

”Samverkan är ett måste och en överlevnadsfråga för oss små kommuner i inlandet och vilken sida av länsstrecket som kommunerna kommer ifrån har ingen som helst betydelse när vi jobbar med samma utmaningar och mot samma mål” säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef i Vilhelmina.

Fakta Region 10:
Innefattar kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele.

Region 10 syftar till att stärka kommunernas roll och utveckling, såväl i Norr- och Västerbotten som nationellt och internationellt.

Området är ca 62 600 km2 stort

Folkmängd ca 49 400 personer

Samarbetena sträcker sig över fem utpekade fokusverksamhetsområden: Skola, omsorg, näringsliv, ekonomi och HR.

Kontaktuppgifter:
Magnus Johansson, Kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina och ordförande i Region 10
Telefonnummer: 072-507 40 33. E-post: magnus@vilhelmina.se

Fridha Eriksson Nyström, Koordinator Region 10
Telefonnummer: 072-525 21 70. E-post: fridha.eriksson.nystrom@lycksele.se

Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Information

Kommunikatör
Martin Stråmo
070-206 52 98

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se