Geocaching - Skattjakt med GPS

Gillar du skattjakt? Då kanske geocahing är något för dig. Att gå på skattjakt med hjälp av en GPS, bärbar eller via app i din mobil, är ett roligt sätt att upptäcka naturen och är en företeelse som kallas för geocaching. Någon gömmer en burk eller liknande någonstans, med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll.

Så nogranna koordinater som möjligt till gömman publiceras tillsammans med ledtrådar på en webbplats geocahing.se eller geocahing.com Intresserade kan sedan leta upp gömman, geocachen, och anteckna sig i loggboken.

I burken brukar det också finnas bytessaker. Man kan ta ett föremål och så lämnar man något annat i utbyte. En bra riktlinje är att alltid lämna något av minst samma värde som det man tar. Men bli inte besviken, för oftast är det mest småsaker man hittar, mynt, klistermärken, någon liten leksak, en fin sten eller en klädnypa. Tillfredställelsen ligger inte i själva skatten utan i att lyckas lokalisera skattgömmorna.

Geocahing är en rolig och trevlig aktivitet som passar hela familjen eftersom den uppskattas av både stora och små skattletare. Det är dessutom ett bra sätt att träna kartkunskap, att komma ut i skog och mark och besöka platser som man kanske inte annars skulle ha besökt. Bara i och runt omkring tätorten Arjeplog finns 11 st geocacher. Så vad väntar du på?! Ut och leta!!

 

Geocahing är en trevlig aktivitet för både små och stora skattletare. Här på toppen av berget Peljekaise. Foto: LilAB

Publicerad av: Lotta Lestander
Senast ändrad: 09 augusti 2017