07 december 2023

Fjärrgymnasiet: en ny möjlighet för unga i Arjeplog, Norsjö, Malå och Sorsele

Elever som bor i Norsjö, Arjeplog, Malå, eller Sorsele kommun kan från hösten 2023 läsa vissa gymnasieutbildningar via fjärrundervisning på Skellefteå fjärrgymnasium, så kallade lärlingsutbildningar. Det här är en unik satsning i Sverige.

- Fjärrundervisning innebär bland annat att eleven kan bo kvar på sin hemort under de tre gymnasieåren. Teorin sker digitalt och den praktiska undervisningen ges som arbetsplatsförlagt lärande hos något företag eller hos någon av kommunens verksamheter. Ett upplägg som vi tror kan gynna både våra företag och eleverna som studerar så här, säger Fredrik Westerlund, utbildningschef på Arjeplogs kommun.

Lärlingsutbildningen bygger alltså på samarbete mellan bransch och utbildningsanordnare. Eleverna får samma kunskaper som de som läser yrkesprogrammet i skolan. Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att eleverna går en annan utbildning, utan det handlar om att de får sina kunskaper i en annan miljö och på ett annat sätt.

Vad säger då eleverna själva om den här typen av utbildning? De är positiva till det mesta, framför allt praktiken som gör att de kommer in i en arbetsgrupp, men är överens om att själva lärandet är något eleverna måste vänja sig vid. I och med att de är mycket eget arbete är det viktigt att brinna för den utbildning som en valt.

”Lärlingsutbildningen ger behörighet till yrkeshögskolestudier, men det finns även möjlighet att inom programmet läsa in grundläggande behörighet till högskolestudier. Modern fjärrteknik i klassrum med handledare gör också att eleverna känns nära varandra och lärarna”, säger Fredrik Westerlund.

”Fjärrgymnasiet är en vinst för eleverna som kan bo kvar hemma och komma in på arbetsmarknaden. För föräldrarna som får behålla sina barn under gymnasiet. För Arjeplog får fler unga kvar på orten. Och för företagen som får kompetens och nya medarbetare”, avslutar Fredrik Westerlund.

Klicka här för att ned en pdf med mer information Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster..

Campus i vinterskrud från ovan.

Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Information

Kommunikatör
Martin Stråmo
Tel: 0961-141 39

Obs. Har du använt sökfunktionen och hittat en nyhet? Se på datumet längst ned på artikeln för att avgöra om informationen fortfarande kan vara aktuell eller ej.

Kontakt

Öppettider
Måndag-torsdag
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredag
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Vecka 25-32 måndag-fredag
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Dag före afton
08.00-12.00
Dag före röd dag
08.00-12.00
Klämdag
10.00-12.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00
kommun@arjeplog.se

Växel: 0961 - 140 00