Nyheter


 • Arjeplogs kommun söker vikarier


  Arjeplogs kommun ser ett ökat behov av vikarier. Om du har erfarenhet av arbete inom vård, omsorg eller annan kommunal verksamhet får du gärna kontakta oss om du har möjlighet att arbeta extra vid behov.

 • Medborgardialogen på temat omvärldsbevakning och yttre påverkan går att se i efterhand


  Den 26 jan 18:00 genomförde Arjeplogs kommun sin tredje medborgardialog för att uppmärksamma att demokratin fyllt 100 år. Ämnet för kvällen bestod av EU-politik ur ett medborgarperspektiv som presenterades med olika synfallsvinklar av två inbjudna föreläsare: Jessika Wide som är universitetslektor på Umeå universitet och Mikael Janson VD för North Sweden.Dialogen sändes på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och du kan se den i efterhand.Programmet för kvällen var:
  • Inledning. Kommunalråd Isak Utsi presenterade medborgardialogens tema och kvällens program.
  • Jessika Wide från Umeå universitet pratade om demokrati i EU och hur EU-medlemskapet påverkar Sverige. Jessika Wide är universitetslektor med forskningsintressen rörande kön och politik, kommunal demokrati samt äldreomsorg och marknadisering.
  • North Sweden pratade om sitt arbete. North Sweden European Office är Norrbottens, Västerbottens, Jämtland Härjedalens och Västernorrlands direktlänk till EU. Målet med verksamheten är att skapa förutsättningar för regionens företag, akademi och offentlig verksamhet att agera framgångsrikt på EU-arenan.
  • Sammanfattning. Kvällen sammanfattades av moderatorn.
  Demokratiberedningen
  Arjeplogs kommun, i samarbete med Region Norrbotten


 • Samtal om våld - att välja frihet


  Blir du för arg på din partner? Har du svårt att kontrollera dig? Har du varit våldsam i en nära relation? Har du problematik med svartsjuka? Har du ett beteende som du vill förändra?

  Det finns hjälp att få!
  “Våld är varje handling riktad mot en annan person som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker samt får denna person att göra något mot sin vilja eller avstår från något som den vill”. - Per IsdalSamtal om våld är en behandlingsstruktur som riktar sig till dig som utövat våld i nära relationer.Fysiskt våld - Psykiskt våld - Sexuellt våld/tvång - Ekonomiskt våld - Materiellt våld - Latent våld - FörsummelseFunderar du över ditt beteende eller vill du ha hjälp?Kontakta
  Cajsa Norén
  0961-142 24
  cajsa.noren@arjeplog.se
  Individ- och familjeomsorgen


 • 38 konstaterade fall av covid-19 i Arjeplog vecka 3


  Vecka 3 accelererade smittspridningen ytterligare. I Arjeplog konstaterades 38 fall av covid-19 under en och samma vecka, vilket är ett nytt högstavärde under en vecka. Sammanlagt har 317 fall av covid-19 konstaterats i Arjeplog hittills.
  3 314 fall av covid-19 konstaterades i Norrbotten, vilket kan jämföras med 2 309 fall vecka 2.
  Cirka 1,3 procent av alla i Norrbotten var smittade samtidigt under vecka 3. I hela Sverige var samma siffra på 2,1 procent.Vecka 3 utfördes 9 019 PCR-analyser i Norrbotten, vilket är en liten minskning. 33,2 procent av dessa fick positivt provsvar.Region Norrbotten konstaterar i sin veckorapport att de höga sjuktalen medför stor sjukfrånvaro och risk för allvarlig påverkan i samhällsviktig verksamhet.

 • Uppmärksamhetsveckan - fyra gratisseminarier om alkoholmissbruk i familjer


  Enkel grafik i rosa med texten "Spelar roll!" 2022 års uppmärksamhetsvecka i mitten av februari riktar ett brett fokus på situationen för barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Vad finns det för risk- och skyddsfaktorer? Hur kan omgivningen i form av till exempel skola, civilsamhälle eller socialtjänst spela roll?Under veckan hålls fyra kostnadsfria seminarier på zoom, föranmälan via denna länk:https://duspelarroll.se/anmalan2022/ Länk till annan webbplats. • Är du 13-25 år? Kom och odla med oss!


  Kom och odla med oss! Youth Up North, Ung i Arjeplog och Arjeplogs kommun tar nu sikte på sommarens odlingsaktiviteter trots att termometern visar på minusgrader och att de isande vindarna byter av varandra.Vi söker ungdomar i åldern 13-25 som är intresserade av att odla sin egen mat på en av de kolonilotter som projektet tillhandahåller. Kostnadsfritt! • Ökad smittspridning i länet - något minskande i Arjeplog


  Vecka 2 konstaterades 2 309 fall av covid-19 i Norrbotten. Innan förra veckan är det mer än dubbelt så mycket än vad som har registrerats tidigare.
  Vecka 2 slog alltså rekord i antalet nya fall på en vecka. Vecka 1 hade vi näst flest smittade på en vecka med 1 612 fall och innan dess hade vi flest vecka 9 år 2020, med 1 115 fall.
  I Arjeplog hade vi vecka två 9 nya fall och vecka ett 19 nya fall. Åtminstone i Arjeplog ser vi en något minskande trend.De flesta som smittas är i åldern 25-29 år, följt av åldersspannen 20-24 och 30-34.Idag vårdas 24 personer med covid-19 på sjukhus i länet, varav 3 på C-IVA. • SMHI varnar för mycket besvärligt väder på kalfjället från morgonen 17 januari


  SMHI har gått ut med en väderklassvarning gul - mycket hård vind i kombination med snöfall.Från 07:00 morgonen 17 januari till 17.00 blir det mycket hård nordvästlig eller västlig vind, 18-23 m/s i kombination med snöfall på kalfjället. Blåst och snöfall gör att det kan vara svårt att orientera sig.
  • Ovana besökare avråds från att ge sig ut på fjället.
  • Svårt att orientera sig på grund av nedsatt sikt.
  • Svårt att resa och förankra tält.
  • Risk för förfrysning.


 • Besvär med tisdagens soptömning


  Under morgonen gick tyvärr kommunens sopbil sönder. Den är lämnad på verkstad.Detta har medfört att många inte har fått sina sopor tömda under dagen, 11 januari.Enligt uppgift ska sopbilen vara lagad till morgondagen, onsdag 12 januari, och kommer då att köra sin vanliga tisdagsrutt. Vi ber om ursäkt för besväret och ber er som skulle få tömt under tisdagen att lämna era sopkärl ute, så ska de tömmas under onsdagen.

 • SMHI varnar för mycket besvärligt väder på kalfjället från natten 12 januari


  SMHI har gått ut med en väderklassvarning gul - vind i kombination med snöfall på kalfjället.Från 00:00 natten 12 januari till 23.00 den 13 januari blir det mycket besvärligt väder på kalfjället. Blåst och snöfall gör att det kan vara svårt att orientera sig.
  • Personer avråds starkt från att ge sig ut på fjället.
  • Räddningsinsatser i fjällmiljö försvåras.
  • Mycket svårt att förflytta sig samt att resa och förankra tält.
  • Mycket svårt att orientera sig på grund av kraftigt nedsatt sikt.
  • Stor risk för förfrysning.
  Natten till onsdag tilltar den sydvästliga vinden till över 18 m/s samtidigt som snöfall rör sig in västerifrån. Från onsdag eftermiddag vrider vinden till väst och tilltar ytterligare, 18-24 m/s. Snöfallet kommer bli ihållande och kraftigt med stora snömängder som följd.

 • Störst smittspridning hittills vecka 1


  Vi har nu 1 612 konstaterade fall av covid-19 i Norrbotten. I Arjeplog hade vi vecka ett 19 nya fall. Veckan innan dess hade vi 13 fall.På två veckor har antalet fall fyrdubblats i Norrbotten. Vecka 51 konstaterades 338 fall, vecka 52 konstaterades 858 fall och vecka 1 hade Norrbotten 1612 konstaterade fall.Belastningen på slutenvården avseende covidfall har ökat men är fortsatt måttlig. Man ser att många trots två doser med vaccin smittas nu. En stor majoritet av dessa som hamnar i vården är ovaccinerade.Region Norrbotten rapporterar att många som läggs in på slutenvården för covid-19 är ovaccinerade. En immunitet mot viruset är det bästa sättet att stävja smittspridningen. Här kan du boka tid för vaccinering: https://www.1177.se/Norrbotten/hitta-vard/kontaktkort/Vaccinationsmottagningen-Arjeplog/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


 • Digital medborgardialog 26 januari på temat omvärldsbevakning och yttre påverkan


  Den 26 januari klockan 18:00-20:00 kommer Arjeplogs kommun att genomföra en digital medborgardialog på temat omvärldsbevakning och yttre påverkan.Dialogen kommer sändas på Facebook och frågor kommer kunna ställas i chatten.Programmet för kvällen:
  • Inledning. Kommunalråd Isak Utsi presenterar medborgardialogens tema och kvällens program.
  • North Sweden pratar om sitt arbete. North Sweden European Office är Norrbottens, Västerbottens, Jämtland Härjedalens och Västernorrlands direktlänk till EU. Målet med verksamheten är att skapa förutsättningar för regionens företag, akademi och offentlig verksamhet att agera framgångsrikt på EU-arenan.
  • Jessika Wide från Umeå universitet pratar om demokrati i EU och hur EU-medlemskapet påverkar Sverige. Jessika Wide är universitetslektor med forskningsintressen rörande kön och politik, kommunal demokrati samt äldreomsorg och marknadisering.
  • Sammanfattning. Kvällen sammanfattas av moderatorn och möjlighet finns för frågor.
  Håll utkik efter direktsändningen på kommunens facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. när det närmar sig.Välkomna!
  Demokratiberedningen
  Arjeplogs kommun, i samarbete med Region Norrbotten


 • SMHI varnar för hårt väder på kalfjället kvällen 5 januari


  SMHI har gått ut med en väderklassvarning gul - vind i kombination med snöfall på kalfjället.Från 21:00 ikväll 5 januari till 12:00 imorgon 6 januari blir det hårt väder på kalfjället. Blåst och snöfall gör att det kan vara svårt att orientera sig.
  • Ovana besökare avråds från att ge sig ut på fjället.
  • Det kommer vara svårt att orientera sig på grund av nedsatt sikt.
  • Det kommer vara svårt att resa och förankra tält.
  • Det finns risk för förfrysning.
  Nordvästlig vind 14-17 m/s i kombination med kraftigt snöfall och risk för stark kyleffekt.

 • Ökad smittspridning - Region Norrbotten råder till försiktigt nyårsfirande


  I Norrbotten har smittspridningen dubblerats på en vecka. Från 338 fall vecka 51 till 858 fall vecka 52, i Norrbotten.I Arjeplog kan vi konstatera minst 13 nya fall vecka 52, vilket kan jämföras med 0 fall vecka 51.Region Norrbotten rapporterar att många som läggs in på slutenvården för covid-19 är ovaccinerade. En immunitet mot viruset är det bästa sättet att stävja smittspridningen. Här kan du boka tid för vaccinering: https://www.1177.se/Norrbotten/hitta-vard/kontaktkort/Vaccinationsmottagningen-Arjeplog/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

 • Ökad smittspridning - Region Norrbotten råder till försiktigt nyårsfirande


  Sedan förra veckan har smittspridningen tagit fart ordentligt i länet och är nu högre än samma vecka för ett år sedan. 13 procent av alla norrbottningar som testar sig för covid-19 visar sig ha sjukdomen.Region Norrbotten råder alla norrbottningar att vara försiktiga under nyår. Det handlar om att undvika att träffas i stora sällskap och att stanna hemma vid symtom.Arjeplogs kommun hoppas du får ett fint avslut på året och ett gott nytt och friskt år!Här kan du läsa Region Norrbottens inlägg om rådande situation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 • Tillfälliga åtgärder i sim- och sporthallen på grund av covid-19


  Den 23 december kom nya föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer.
  Därför införs flera tillfälliga åtgärder, vilket påverkar Arjeplogs Sim och Sporthall.
  Det innebär att maximalt 4 personer får vistas samtidigt i omklädningsrummen, i bastun 2 personer och i bassängen och dess kringytor får maximalt 25 personer vistas samtidigt.I gymmet tillåts maximalt 12 personer samtidigt, kom gärna färdigomklädd och duscha hemma om ni kan. Ni som tränar i sporthallen kom gärna färdigomklädda och duscha hemma om ni kan.På golvet i sporthallen får 66 personer vistas samtidigt.Det är under varje individs ansvar att hjälpa till så att vi kan följa Folkhälsomyndighetens krav på utrymme. Håll avstånd – undvik trängsel. • God Jul och Gott Nytt År!


  En bild med öppettider. Samma information kommer i texten nedan. God jul! Arjeplogs kommun önskar dig God Jul & Gott Nytt År!Gymmet, sport- och simhallen, kommunhuset och återvinningsgården har stängt alla röda dagar, men annars öppet som vanligt.

  Biblioteket har stängt alla röda dagar, men annars öppet som vanligt, bortsett från torsdagen 30 december, då det är öppet 12.00-15.00.

  Alla öppettider hittar du på arjeplog.se/öppet. • Godkända tester vid inresa i Sverige


  Från och med 28 december kommer samtliga utländska resenärer, med några undantag, behöva visa negativt test vid inresa i Sverige, även de som är vaccinerade. Testet får vara max 48 timmar gammalt vid gränspassagen.I övrigt är inreseförbudet och undantag från testkrav oförändrade. Det betyder bland annat att svenska medborgare och utländska medborgare folkbokförda i Sverige är undantagna testkravet. 

 • Iaktta försiktighet vid besök på särskilt boende


  Diagram som illustrerar hur väl vaccin mot covid-19 skyddar mot att bli smittad, bland boende på särskilt boende. Vi ser nu att covid-19 återigen ökar i Sverige. Vecka 50 hade vi två nya fall i Arjeplog. I Piteå har det rapporterats om fall på särskilt boende. På grund av ökad smittspridning och den ökning av möten man ser under helgdagarna framöver vill vi be alla anhöriga till boende på Vaukagården/Tallbacken till extra försiktighet. Vid besök ska du vara frisk, använda ansiktsmask eller visir, hålla god handhygien och hålla avstånd. • Arjeplog och Arvidsjaur anordnar digital rekryteringsmässa


  En affisch om rekryteringsmässan. Samma information återfinns i texten nedan. Argentis, Arjeplogs kommun och Arvidsjaus kommun planerar att hålla en digital rekryteringsmässa den 16 mars 2022.Har ditt företag behov av personal under de kommande 5 åren och vill medverka i vår digitala rekryteringsmässa?Anmäl då ditt intresse i formuläret nedan.https://forms.gle/Vr7SwHCsMCMnyA9g9 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. • Nya covid-19-rekommendationer från och med 23 december


  Idag höll regeringen en pressträff för att meddela nya rekommendationer för samhällets och individers hantering av covid-19.Statsminister Magdalena Andersson inledde med en uppmaning till alla som hittills inte har vaccinerat sig att göra det, så snart som möjligt. Det finns fortfarande en halv miljon vuxna svenskar som inte har vaccinerat sig. De som ännu inte tagit sin tredje dos bör boka den så snart som möjligt.Från 23 december 2021 genomför regeringen följande åtgärder kopplade till covid-19-pandemin:
  • alla som har möjlighet uppmanas att arbeta hemma.
  • krav på sittande serveringar och 1 meters avstånd mellan sällskap på restauranger och pubar. Sällskap får ej vara större än 8 personer.
  • allmänna sammankomster och allmänna föreställningar från 20-500 kräver sittande publik. Över 500 kräver vaccinationsbevis.
  • begränsning av trängsel i affärer (minst 10 kvadratmeter per person).
  • begränsning av trängsel vid fritids-, kulturaktiviteter och mässor (minst 10 kvadratmeter per person).
  • cuper och läger inomhus avråds till och med 16 januari.
  Förordningsändringar från 24 december:
  • platsbokning blir obligatoriskt på vissa buss- och tågresor.
  • max 50 deltagare i lokaler för som upplåts för privata sammankomster.
  • krav på negativt PCR-test för utländska inresenärer vid inresa i Sverige.


 • Bäno och Pieljekaise öppnar upp för skoteråkning


  Drönarvy över Öberget. Två områden berörda av snöskoterförbud, Bäno och Pieljekaise, har nu blivit avlysta, och är alltså inte längre berörda av skoterförbud.Du kan läsa mer på vår sida om tillfälliga skoterförbud: https://arjeplog.se/uppleva--gora/natur--friluftsliv/snoskoter/tillfalliga-skoterforbudHär kan du läsa vad Länsstyrelsen skriver om motortrafik i naturen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 • Arjeplog blev bästa grundskolekommun i Sverige 2021


  Drönarvy över Öberget. I år blev Arjeplog bästa grundskolekommun i Sverige, enligt Föräldraalliansen Sverige. Vi vill hälsa ett stort grattis till elever och personal!- Det är alltid tillfredsställande att få ett kvitto på något vi ändå har på känn, som att vår grundskola håller riktigt god klass. Våra elever och vår personal når tillsammans en måluppfyllelse långt över vad omvärlden förväntar sig av oss, säger Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef. 

 • Årets Arjeplogare tackades under kommunfullmäktige


  Drönarvy över Öberget. Under kommunfullmäktige i måndags emottog Eva Karlberg, Dan Marklund och Elisabeth Lestander diplom och blommor för sina förtjänster och utnämningen till Årets Arjeplogare.

 • Avbrott i vattenleveransen på Öberget under torsdagen


  Drönarvy över Öberget. På grund av reparation på ledningsnätet kommer hela Öberget-området i tätorten Arjeplog att stå utan vatten under delar av torsdagen. Arbetet inleds under förmiddagen och beroende på hur arbetet fortlöper kan avbrottet variera från en timme till större del av dagen.Vi beklagar eventuella olägenheter.

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-16.00

Dag före röd dag:
08.00-13.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se