Nyheter


 • Skellefteregionens styrelse träffades i Arjeplog


  Gruppbild på kommunchefer och kommunstyrelseordföranden i Arjeplog, Malå, Sorsele, Norsjö och Skellefteå. Idag samlades Skellefteregionen för styrelsemöte i Arjeplog, som är ordförandekommun detta år.
  Skellefteregionen är en samverkan mellan ett antal kommuner i Skellefteå älvdal: Arjeplog, Malå, Sorsele, Norsjö och Skellefteå. Nätverket samverkar och utbyter kunskap och tjänster inom allt från folkhälsa till kompetensförsörjning och digitalisering.
  - Att samverka med andra kommuner är högt prioriterat och en förutsättning för att vi kommuner ska klara av de utmaningar som ligger framför oss. För Arjeplogs kommuns del samverkar vi åt olika håll. Norrut sker samverkan inom Norrbottens kommuner, österut med Skellefteregionen och söderut med Region 10, säger Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog.

 • Byggstarten av Framtidens äldreboende officiellt igång


  Lars Lundgren, Riksbyggen, Isak Utsi (S), kommunalråd, och Per-Ola Patomella, Nåiden bygg, som hivar jord i luften med varsin spade. Igår togs första spadtaget för om- och tillbyggnaden av Arjeplogs framtida äldreboende. Spadtaget markerar starten på ett nytt vård- och omsorgsboende, som ska stå klart om två år.Lars Lundgren, Riksbyggen, Isak Utsi (S), kommunalråd, och Per-Ola Patomella, Nåiden bygg tog det första officiella spadtaget, i sällskap av åhörare och press.- År 2024 ska dessa 48 moderna lägenheter stå klara för inflyttning, något som kommer innebära mycket positivt både för de boende och vår personal, säger Isak Utsi.Under 2020 har Arjeplogs kommun och Riksbyggen tillsammans bildat KHF Arjeplog Trygga Hem. Föreningen har förvärvat fastigheten i kvarteret Minken där de nya lägenheterna ska byggas.Projektet drivs i samarbete med Riksbyggen och utförs av Nåiden Bygg AB och ett antal lokala hantverkare.Lägenheterna är i första hand avsedda för stadigvarande boende som fått ett biståndsbeslut från kommunen. Tre lägenheter är till för de som behöver tillfälligt ett boende och i tre lägenheter finns möjligheten för par att bo tillsammans. Både Hälsocentralen och Folktandvården kommer att finnas kvar med sina verksamheter, precis som nu, även under byggtiden.

 • Ingen livesändning av kommunfullmäktige idag


  Idag har kommunfullmäktige sitt sammanträde. Vanligtvis brukar vi livesända kommunfullmäktige på Facebook. Vi kommer tyvärr inte livesända idag, på grund av sjuk personal.Allmänheten är välkommen att delta som åhörare, på plats.
  Kommunfullmäktige inleds kl. 13.00 i Medborgarhuset.
  Välkomna!
  Här kan du läsa mer om de olika nämndernas sammanträdesplanering:
  https://arjeplog.se/kommun--politik/politik/sammantradesplan


 • Begränsad framkomlighet längs riksväg 95 från 26 juni


  Karta från Östansjö till Arjeplog. Uppdatering 29 juni:
  Vägen är återigen öppen för trafik. Arbetet med att säkra vägen skjuts upp någon vecka. Vi återkommer så snart vi vet när vägen kommer stängas igen för vidare arbeten. Arbetet skjuts upp på grund av säkerhetsproblematik.

  -----
  Efter ett stort ras vid Judapakte (Östansjö) så måste vägen säkras, meddelar Svevia. Det blir en stor påverkan på framkomligheten längs riksväg 95, under cirka en 1 kilometer lång sträcka, 20 kilometer väst om Arjeplog. Sträckan (inringat på kartan) kommer att stängas av för trafik från 26 juni till 12 juli, alla dagar, mellan 07:00 och 19:00, med genomsläpp en gång i timmen, varje heltimme.Trafik omdirigeras via Laisvall. Kör du från Arjeplogs tätort svänger du av där det är skyltat mot Racksund. Kör du från Norge svänger du av där det är skyltat mot Laisvall.Vid eventuella frågor kan ni ringa Svevia på telefonnummer 010-476 14 45

 • Glad midsommar!


  En gräddtårta med jordgubbar. Mums! Glad midsommar!Dagen till ära bjuder kostservice våra omsorgsverksamheter på midsommartårta.Vi hoppas att du får ett fint firande. Arjeplogs skoterförening arrangerar fiskepremiär vid Rappatjärn idag, klockan 12.00. I Slagnäs hålls Inlandsbanefestivalen, med start klockan 12.00 i Folkets hus, med fri entré.

 • Första spadtaget för KHF Arjeplog Trygga Hem


  Den 28 juni är det officiell byggstart för om- och tillbyggnaden av Kooperativ hyresrättsförening (KHF) Arjeplog Trygga Hem. Det första spadtaget tas av Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog, Lars Lundgren, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad och Per-Ola Patomella, platschef från Nåiden Bygg.Under 2020 har Arjeplogs kommun och Riksbyggen tillsammans bildat KHF Arjeplog Trygga Hem. Föreningen har förvärvat fastigheten i kvarteret Minken där de nya lägenheterna ska byggas.Nu startar en om- och tillbyggnad som kommer att resultera i 48 lägenheter i kvarteret Minken i Arjeplog. Inflyttningen i de nya lägenheterna beräknas kunna ske under början av 2024.– Det nya vård- och omsorgsboendet får en stor betydelse för hela Arjeplog som kommun och vi är glada att kunna genomföra projektet tillsammans med Riksbyggen, säger Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog.– Det känns väldigt roligt att vi kan sätta spaden i marken och på Riksbyggen ser vi fram emot att genomföra projektet tillsammans med KHF Arjeplog Trygga Hem. Genom projektet skapas 48 lägenheter för äldre, till stor nytta både för kommunen och enskilda äldre personer som har behov av vård- och omsorg, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad.Lägenheterna är i första hand avsedda för stadigvarande boende som fått ett biståndsbeslut från kommunen. Tre lägenheter är till för de som behöver tillfälligt ett boende och i tre lägenheter finns möjligheten för par att bo tillsammans. Både Hälsocentralen och Folktandvården kommer att finnas kvar med sina verksamheter, precis som nu, även under byggtiden. • Vägen norr om Korsträsk återigen öppen


  Karta över Korsträsk by. Vägen norr om Korsträsk är återigen öppen för trafik, sedan kl. 18:00 21 juni.Svevia har hållit vägen stängd de senaste två veckorna på grund av ett rörbrobyte. Detta är nu färdigt.

 • Trädplantering och snart färdig lekplats vid Guld-Klas torg


  En skiss över hur trädplanteringen är planerad. Just nu sker ett arbete med att plantera träd vid Guld-Klas torg. De nya träden kommer förlänga promenaden utanför Silvermuseet längre fram mot kyrkan, vilket tar bort genomfartsmöjligheterna för bilar utmed lekplatsen.Förhoppningen är att lekplatsen är helt iordningsställd i början av juli. Det som återstår är att installera ett nytt underlag under de olika modulerna, samt plantera färdigt träden.Nästa år fortsätter arbetet med torget, då plattsättning kommer ske mellan lekplatsen och parkeringsområdet.

 • Kortare vattenavstängning på delar av Norrbacka


  Under dagen, troligen under senare förmiddag, kommer vattnet att stängas av under cirka en timme på Domängatan, Jakobsgatan, Stengatan och delar av Drottninggatan.
  Detta på grund av en inkoppling av vatten på en fastighet.


 • Sommarlovsaktiviteter på biblioteket


  En scen från roblox där en figur försöker ta sig ut genom en låst dörr. En annan figur gömmer sig under ett skrivbord. Under juni och juli kommer biblioteket ha flera aktiviteter för barn.28 juni blir det sagotajm för 6-9-åringar.
  28 juni hålls också en låtskrivarverkstad för 11-13-åringar.
  29 juni hålls en workshop för musikvideoskapande för 11-13-åringar.
  30 juni till 1 juli kan du som är 9-13 år lära dig att skapa egna spel i Roblox.
  4-6 juli bygger vi framtidens bibliotek i Minecraft, en digital workshop för dig som är 9-13.
  Låter något av detta intressant? Läs mer nedan, eller i vår evenemangskalender: https://www.arjeploglapland.se/evenemangskalender/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. • Krajabadet är öppet under sommaren


  Krajas utebad, foto från drönare. På lördag 18/6 öppnar badet på Kraja. Det kommer hålla öppet alla dagar mellan 11:00-17:00 fram till mitten på augusti.Arjeplogs kommun går in och stöttar ridklubben och Silver Resort för att detta ska bli möjligt.- Vi vill tacka både Arjeplogs ridklubb och Arjeplogs kommun! Det känns trevligt att vi kan hitta ett bra samarbete för att hålla badet öppet, säger Stefano Vigolo, vd Silver Resort.- Kommunstyrelsen har haft möjlighet att skjuta till extra resurser för bemanning av utebadet även detta år, som en insats i ljuset av de tuffa år besöksnäringen haft i samband med pandemin. Vi är glada över att ridklubben tagit sig an uppdraget och nu hoppas vi på en sommar med soliga dagar och många badgäster, säger Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande.

 • Drönarfotografering i Jäckvik


  Metrias stödpunkt på marken, en 2 gånger 2 stor schackbrädesliknande svartvit kvadrat, cirka 40 centimeter bred. Metria är i dagarna och tar drönarfoton över Jäckvik, på beställning av Arjeplogs kommun. Dessa högupplösta skalriktiga flygbilder, så kallade ortofoton, kommer bland annat att användas i detaljplanearbeten i Jäckvik. Jäckvik är i en expansiv fas, vilket gör att vi behöver bättre underlag i samhällsbyggnadsprocessen.De svart-vita kvadraterna som kan ses på marken i orten är stödpunkter för drönaren under fotograferingen. Flygbilderna korrigeras geometriskt och sätts samman till en skalriktig avbildning av marken.

 • Undvik besök på Vaukagården/Tallbacken


  Vi ser återigen fall av covid-19 på våra särskilda boenden. Vi ber därför anhöriga till boende på Vaukagården/Tallbacken att vara ytterst restriktiva med sina besök.Om besök ändå är nödvändigt är vi måna om att besöket sker på ett säkert sätt.Ta kontakt med Vaukagården/Tallbacken för att boka ditt besök så att personalen kan göra det så säkert som möjligt för din anhörig och med hänsyn till de andra som också bor på boendet.

 • Sommarens öppettider


  Sommarstängt! På bilden syns öppettiderna framför en bild på kommunhuset. Under sommaren gäller lite annorlunda öppettider.För kommunhuset gäller följande tider, mellan
  20 juni till 14 augusti (vecka 25-32):

  Måndag-fredag: 09:00-12:00, 13:00-15:00.
  För biblioteket gäller följande tider, fram till
  31 augusti:
  Måndag-onsdag: 12:00-15:00
  Torsdag: 12:00-18:00
  Fredag: 12:00-15:00
  Biblioteket har sommarstängt 25 juli till 7 augusti.

  Simhallen stänger 20 juni och öppnar återigen 22 augusti.


 • Vägavstängning strax norr om Korsträsk


  Karta över Korsträsk by. Svevia genomför just nu ett rörbrobyte strax norr om byn Korsträsk. Vägen kommer därför att vara avstängd i cirka två veckor.Vägavstängningen markeras med en röd ring på kartan.

 • Risk för gräsbrand


  Risken för gräsbränder är under dagen stor eller mycket stor. Det kommer vara fortsatt torrt i markerna under helgen, varför vi manar till stor försiktighet vid eldning utomhus.Hur kan det påverka mig?
  • Stor risk för att gräsbrand uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs.
  • Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.
  När?
  9 juni kl. 09.00 – kl. 21.00
  Var?
  Arjeplogs fjällområden


 • Delta i ett spännande scenkonstprojekt för dig mellan 13-26 år


  Affisch med en dansös liggandes och balanserades i en trapetsring. Samma information återfinns i text i nyheten. Konst & Kulturintresserade i Arjeplog! Vi söker dig som är mellan 13-26 år, som vill vara med i ett spännande digitalt scenkonstprojekt och skapa korta filmer och scener till en nationell digital plattform för unga – en digital scen. Ingen tidigare erfarenhet behövs! • Vägavstängning Kråksundet


  Från och med idag (7 juni) och cirka två veckor framåt kommer vägen vid Kråksundet, strax norr om byn Korsträsk, vara avstängd för rörbrobyte. 

 • Störning i trafik och gångtrafik på grund av kabelläggning


  Karta över området, från Silvervägen mot Drottninggatan, ned längs Centralgatan. Under juni månad kommer Vattenfall genomföra förläggning av kabel i Arjeplogs samhälle. Detta kommer medföra tillfälliga störningar i trafiken på Torggatan, Centralgatan, Storgatan och Drottninggatan.Arbetet är planerat att pågå under cirka 2 veckor och planeras att utföras dagtid. Markerat område på kartan nedan berörs under delar av projekttiden.Vid frågor går det bra att kontakta projektledare Anna Håbet, Vattenfall services, 0702-11 28 29.

 • Vattenavstängning under dagen på Fjällgatan samt delar av Hamngatan


  Vattnet kommer stängas av på Fjällgatan under dagen idag, samt på delar av Hamngatan, på grund av brådskande reparationsarbeten.
  Vattnet beräknas vara åter cirka 16.00.


 • Grovsopdagar i Slagnäs, Jäckvik och Laisvall


  Slagnäs 1 juniOnsdagen den 1/6 -2022, kl 10.00 – 14.00 är det grovsopdag i SlagnäsJäckvik 8 juniOnsdagen den 8/6 -2022, kl 10.00 – 14.00 är det grovsopdag i JäckvikLaisvall 15 juni
  Onsdagen den 15/6-2022, kl 10.00 – 14.00 är det grovsopdag i LaisvallGrovsopor som får lämnas:
  Vitvaror – ex kyl och frys
  Brännbart – ex skor, kläder, stoppade möbler (dock ej trä- och spånskivemöbler)
  Elektronik – ex dator, radio
  Järn – ex cykel, badkar
  Porslin – ex handfat, toalettstol
  OBS! Vi tar inte emot däck
  Lämna grovsoporna då stationen är bemannad!
  Frågor? Ring Kristoffer Eriksson på telefonnummer 072-234 57 51


 • Gratis bussresa till Nordsken - norra Skandinaviens största spelevent


  Affisch med i princip bara text på. Samma information finns i texten. Norra skandinaviens största spelevent ”Nordsken” äger rum i Skellefteå.Arjeplogs kommun arrangerar i samarbete med Youth Up North, Lärcentra och SIKT 2.0 en dagstur till mässan den 26 maj. Vi bjuder på bussresa och inträde till mässan, i Skellefteå. Lunch får man köpa själv inne på området.Avresa 07:00 från medborgarhuset, upphämtning 07:10 på OKQ8
  Återresa 17:00
  Begränsat antal platser.
  Från 16 år.
  Sista anmälningsdag tisdag 24 maj
  För mer information och anmälan kontakta ungdomssamordnare
  magnus.ranberg@arjeplog.se tel. 073-086 43 02
  Läs mer på nordsken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Vi erbjuder nu odlingslotter - först till kvarn


  Affisch med i princip bara text på. Samma information finns i texten. Arjeplogs kommun kan nu erbjuda ett begränsat antal odlingslotter för alla intresserade nere på området i anslutning till Lugnetvägen 30.Först till kvarn gäller.För mer information och intresseanmälan kontakta
  greger.oberg@arjeplog.se eller 073-719 70 32
  Senast 31/5-2022

 • Fågelguidning i Båtsjaur


  Välkommen till fågelguidning i Båtsjaur!
  Vi vandrar längst vägen och hoppas få se många fåglar och med lite tur får vi kanske även se en fjällgås.Lördag 21 maj kl 10:00. Samling parkering badplats i Båtsjaur.

  Mer info: Leif Björk, telefon 070-5172050
  Arrangör: Arjeplogs kommun


 • Medborgarservice tar ej emot besök närmsta dagarna


  På grund av ombyggnation kan personalen på Medborgarservice på Tingsbacka inte ta emot besökare de närmaste dagarna.Du kan fortfarande besöka personal på Tingsbacka, men vi råder dig att boka mötet, så blir du uppmött vid entrén.Om du behöver nå Medborgarservice, ring 0961-144 44 under öppettiderna.Telefonen är bemannad:
  måndag-torsdag
  08.00-12.00 och 13.00-16.00
  fredag
  08.00-12.00 och 13.00-15.00
  Det går också bra att maila medborgarservice@arjeplog.se. 

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-16.00

Dag före röd dag:
08.00-13.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se