• Del av Storgatan kommer tjältinas ikväll, måndag 23 november


  Gitarrspelare Delar av Storgatan, utmed Tingsbackas entré ned mot korsningen Storgatan/Centralgatan, kommer att tjältinas under kvällen och natten. Detta görs då fiber ska grävas ned i marken under morgondagen.För att tina tjälen i marken värms den upp med kol, som eldas under stora lådor. Det kan förekomma koldoft utmed gatan, vilket vi hoppas boende och trafikanter har förståelse för.Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter.

 • Antalet smittade i covid-19 fortsätter öka


  Gitarrspelare Antalet smittade i Norrbotten fortsätter att öka. Vecka 46 anmäldes 735 nya fall, vilket kan jämföras med 589 nya fall vecka 45. För 10 veckor sedan låg siffran på 15 nya fall under en vecka.Antalet fall hade sannolikt kunnat vara något högre vecka 46 och vecka 47, men labbkapaciteten har inte räckt till för att kunna testa det kraftigt ökade antalet prover.Vecka 47 testade 7676 personer, av vilka 10 procent var smittade.Arkeplogs kommun är den enda kommunen i Norrbotten som inte har haft några fall de senaste veckorna.Vad ni än gör, fortsätt med det. Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, fortsätt undvik att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk.
  Fortsätt att vara noga med din handhygien, undvik resor och håll avstånd. Tack för att ni håller ut - och fortsätter hålla ut.


 • Ny e-tjänst för ansökan om bygglov, rivningslov och marklov


  Gitarrspelare Nu är det ännu enklare att ansöka om att få bygga nytt, bygga om, bygga till, riva eller göra en markförändring. Under arjeplog.se/självservice har vi lanserat en ny e-tjänst, "Ansöka om bygglov, rivningslov och marklov", där du kan fylla i en ansökan och sedan skicka iväg den till kommunen. Tjänsten förklarar längs vägen vad olika begrepp och formulärfält innebär, som exempelvis vad en fastighetsbeteckning är eller hur en planritning ska se ut. Du kan spara din ansökan och fortsätta på den vid ett annat tillfälle, om du så behöver.Vi ser fram emot din ansökan!

 • Nu inleds "En vecka fri från våld" - digitalt


  Gitarrspelare Idag inleds "En vecka fri från våld". De fysiska mötena under veckan har ställts in i Arjeplog på grund av coronarestriktioner, men kampanjen fortsätter digitalt. Flera av programpunkterna är digitala.Bland programpunkterna hittar vi Paulina Bengtsson, som är aktuell med boken ”Utnyttjad, våldtagen och såld”. Hennes föreläsning utgår från hennes historia och det hon idag möter i sitt arbete med utsatta. Den tar även hål på myter kring sexuellt våld, prostitution och pornografi. Föreläsningen ger verktyg att möta personer som är utsatta och den förmedlar hopp.I programmet hittar vi även Johan Fernquist på totalförsvarets forskningsinstitut som föreläser om Incel-männen. Under denna programpunkt dyker vi djupare ner i incelkulturen – en digital värld av män som inte får kärlek eller sex och därför känner självförakt, uttrycker kvinnohat, och utvecklar egna förklaringsmodeller till varför just de blir avvisade.Om detta och mycket mer hittar du i programmet, som kan läsas i sin helhet här: https://www.samverkanmotvald.se/frifranvald/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Observera att några av föreläsningarna kräver föranmälan.


 • Kulturskolan ställs in resten av året


  Gitarrspelare All verksamhet inom kulturskolan pausas från måndag 23 november tillsvidare på grund av den pågående coronapandemin. De elever som har betalt terminsavgiften för i höst kommer att få det reglerat nästa år. Vi återkommer i januari med information om när verksamheten kan startas upp igen.

 • 2021 års vintermarknad ställs in


  Vy över Arjeplog från Renberget vintertid Arjeplogs kommun kommer tyvärr inte att arrangera en vintermarknad nästa år, 2021. Beslutet togs i torsdags, 21 november, på Säkerhetsgruppens möte.Covid-19 är fortfarande ett stort problem i Sverige och i världen. Hur läget kommer se ut de närmsta månaderna är mycket svårt att säga, men det är troligt att vi kommer behöva stå ut med denna nya vardag vi lever i ett tag till. Vanligtvis inleds förberedelserna med bokningar av knallare, tillstånd och annan form av planering under denna tid på året, varför beslutet har tagits nu.
  - Vi likväl som andra måste ta vårt ansvar för att minska smittspridningen. Vi tycker självklart att det är tråkigt, men också nödvändigt, säger Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef.

 • Vi är på jakt efter årets julgran!


  Det är dags för julgransjakt! Arjeplogs kommun söker nu med ljus och lykta efter den gran som ska smycka Guld-Klas Torg i vinter. Vi hämtar självklart den gran som vinner och utdelar en ersättning på 1 000 kr.Om du möjligtvis är ägare av en julig gran, hör av dig till oss! Ta gärna ett foto på din gran och maila in till kommun@arjeplog.se. Men skynda, vi vill ha in ditt bidrag innan veckans slut.
  Det går självklart bra att även skicka in en bild på din gran via kommunens facebook messenger.

 • Informationstillfälle för fast mobilt bredband (FWA)


  Under förra veckan hjälpte Arjeplogs kommun Telia att sprida information rörande FWA och i den marknadsfördes även en kommande information via Facebook.Till er som tyvärr inte kan erbjudas möjligheten till en fiberanslutning ber vi passa på att ta del av denna information. Förhoppningsvis ger den svar på en del tekniska och praktiska frågor. Säkerligen kommer inte alla frågor att besvaras, men vid ytterligare funderingar, tveka inte att kontakta Isandro Larsson 073-060 69 13. Han är Telias områdesansvarig för Arjeplog och skall tillse att du har all den information du behöver.Informationen ges nu på torsdag 19/11 kl. 19:30 och den förmedlas via Facebok Live, på följande länk: https://www.facebook.com/events/3251038048352102länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Vecka fri från våld ställs in


  Vecka fri från våld-affisch med ordet "inställd" skrivet snett över. Vecka fri från våld, som Arjeplogs kommuns Individ- och familjeomsorg hade tänkt arrangera, ställs tyvärr in på grund av covid-19-rekommendationer.
  Detta känns självklart tråkigt. Vi ber alla som sympatiserar med den våld mot kvinnor-problematik som råder att tända ett ljus hemma den 25 november.


 • Samtliga föreställningar inställda i år


  Föreställningen "Aednan", som skulle ha spelats upp 22 november samt "O Roligt Liv" som skulle spelats upp 2 december ställs in, på grund av de nya covid-19-rekommendationerna.De som har köpt biljetter får pengarna åter. Kontakta Christina Sundqvist, 0961-14293.

 • Arjeplogs kommun och Telia samarbetar kring ny trådlös internetanslutning på landsbygden


  En ny form av bredband gör det möjligt för boende på landsbygden att ansluta till trådlöst internet. Arjeplogs kommun är en av de kommuner i landet att erbjudas den nya tekniken. • Arjeplog kommuns hantering av covid-19


  Med anledning av utökad spridning av den pandemiska influensan, covid-19, publicerar Arjeplogs kommun här en lägesbild från kommunens olika verksamheter och den senaste tidens vidtagna åtgärder. • Folkhälsomyndigheten: ny maxgräns för publik och nya allmänna råd


  Med anledning av ökad smittspridning inför Folkhälsomyndigheten nya allmänna råd, från den 10 november, för alla som vistas i Norrbottens län.Om möjligt:
  • avstå att ha fysisk kontakt med andra personer än de man bor tillsammans med.
  • undvik att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
  • undvik alla typer av aktiviteter som inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • avstå från onödiga resor. • Arjeplogs kommun söker kontaktpersoner


  Som kontaktperson är man ett stöd och en vän för ett barn, en ungdom eller en vuxen. Man träffas ofta några gånger per månad och gör saker tillsammans som att promenera, fika, gå och handla, gå på bio eller liknande. 

 • Vill du dansa?


  Barn som dansar i grupp. Nu kan du anmäla dig till nya dansgrupper. Kulturskolan erbjuder elever från
  årskurs förskoleklass (6-års) och upp till årskurs 3 danslektioner med
  Molly Flinkfeldt Jansson. Vi startar onsdag 11 november och kör på fram till jul.


 • Varning för iskast nära vindkraftparker


  Vy över Uljabuoda vindkraftpark. Vindkraftparker är generellt en säker omgivning att vistas i. Men vi vill att du uppmärksammar att det kan förekomma iskast och snöras från rotorblad eller torn inom en radie av 300 meter från respektive vindkraftverk. • Ungdomar bjuds in till Hackathon - idéverkstad för utveckling


  Affisch om Hackathon. Se information ovan. Youth Up North, Arjeplogs kommunlänk till annan webbplats och Argentis ABlänk till annan webbplats bjuder den 4 november in ungdomarna i Arjeplog till ett Hackathon!Häng med på en fullspäckad dag där du som ung får möjligheten att träffa vuxna som bestämmer i Arjeplog. Under dagen kommer du att få prata med beslutsfattare och andra unga och jobba fram idéer och förslag på hur Arjeplog kan utvecklas. • ÅVC tar ej emot fler fordon för skrotning i år


  Arjeplog kommuns återvinning kan under resten av året inte kunna ta emot fordon för skrotning, då mottagningsanläggningen inte har möjlighet att ta emot bilar i samma takt som tidigare. Vi återkommer med ny information efter nyår när återvinningscentralen återigen kan ta emot fordon.

 • Halloween på Silverskolan


  Ola och Linda Karlberg i halloweenutstyrsel. Under fredag den 23 oktober hade elever på Silverskolan bjudit in elever och lärare att klä ut sig. Många olika kreationer fick vi se, bland annat lärarparet Linda o Ola Karlberg.Det är märkligt hur tokigt de hanterar sina redskap, de måste nog få fortbildning!

  Vi vill tacka ICA, Konsum, Granns och Direkten som så generöst har sponsrat med priser som delades ut till elever i årskurs 6-9!
  Elever i förskoleklassen upp till klass 5 fick godis och snacks i klassrummet.Vi har haft en trevlig dag inför höstlovet!

 • Sök bidrag för friluftsaktiviteter innan 10 november


  En person som vandrar över fjället sommartid. Nu kan ideella organisationer och stiftelser ansöka om bidrag för aktiviteter inom ramen för friluftslivets år 2021, som har temat Luften är fri. Ansökan skall ha inkommit till Svenskt Friluftsliv senast den 10 november 2020.Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.På hemsidan www.luftenarfri.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om projektet.Ansökningsblankett: https://svensktfriluftsliv.se/ansokan-friluftslivets-ar-2021/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Isak Utsi: öppet brev angående gymnasiefrågan


  Nedan följer ett öppet brev till allmänheten från Isak Utsi, kommunstyrelsen ordförande i Arjeplogs kommun:

  -
  "Det har varit många frågor om kommunstyrelsens förslag att bereda öppnandet av fjärrgymnasium med Skellefteå och samverkan med Arvidsjaur senaste veckan. Många av dessa frågor ställs i grupper på Facebook och därför skriver jag nu ett inlägg som kan bidra till det samtalet. Den som har frågor är varmt välkommen att kontakta mig så berättar jag om bakgrund och process. Jag har hittills svarat på alla samtal från medborgare som har funderingar. Nummer finns via växeln och på kommunens hemsida.Först ska jag säga att det här inte är ett enkelt eller roligt beslut att bereda och föreslå. En skola betyder mycket för elever, föräldrar och allmänhet. Känslan av att en gymnasieskola gör ett samhälle komplett och bidrar till livet på samhällets gator och torg är stark. Det är också tråkigt att det är en stor personalgrupp som berörs av beslutet. Jag förstår att det väcker tankar och sorg. Det övergripande jag tar med mig in i uppdraget som Kommunstyrelsens ordförande är att vi behöver arbeta för framtidens Arjeplog, vi, som liksom hälften av landets kommuner, krymper. Det är något vi måste agera på för att förändra, men den frågan behöver inte nödvändigtvis hänga ihop med om det finns ett traditionellt gymnasium på orten. Nedan redogör jag för bakgrunden till förslaget. • Arjeplogs kommun bjuder in till informationsmöten gällande gymnasieskolan


  Kyrkholmsskolan vintertid. Med anledning av förslaget på samarbeten med andra kommuner och en avveckling av gymnasieutbildning i egen regi bjuder Arjeplogs kommun in allmänheten till informationsmöten med frågestund. På grund av risken för smittspridning kommer vi att ta in närvaroanmälningar och begränsa antalet deltagare till 25 stycken, men i stället arrangera så många möten som behövs för att det ska finnas plats för alla intresserade att delta.Det första tillfällena blir klockan 17.00 och 18.30 på tisdag 3 november i Polstjärnan på Silvermuseet. Medverkar gör kommunstyrelsens ordförande Isak Utsi (S) och Utbildnings- och kulturchef Fredrik Westerlund.


 • Föreläsning om att barnkonventionen blir till lag


  Kyrkholmsskolan vintertid. Välkomna till en föreläsning om barnkonventionen, som blev till lag 1 januari 2020.Vi träffas på medborgarhuset onsdagen 28 oktober kl. 18.00.Johanna Wester är föreläsare. Hon har en bakgrund som kursledare på Amnestyakademin, kommunikatör/informatör för ECPAT och UNICEF samt numera ansvarig för diskrimineringsfrågor på regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.Varmt välkomna!

  Svenska kyrkan i samarbete med Arjeplogs kommun.


 • Silverskolan söker en ny klassassistent


  Kyrkholmsskolan vintertid. En av Silverskolans extra klassassistenter har fått jobb på annan ort, vilket innebär att vi nu söker efter en ny klassassistent. Uppdraget är att stötta elever på högstadiet under såväl lektioner som under raster och förflyttningar.Tag kontakt med rektor Ola Sonidsson (tel: 0961-142 18) om du är intresserad. Anställningen är tidsbegränsad och sträcker sig läsåret ut. Önskvärt att anställningen kan börja redan V45, dvs måndag den 2 november.

 • Annorlunda öppettider i motions- och simhall under läslovet


  Ett par med en barnvagn. Under läslovet har simhallen något ändrade öppettider. Följande tider är de som gäller vecka 44, med start måndag, 26 oktober:
  MotionshallenMåndag - Fredag 16:00 - 21:00SimhallenMåndag
  Motionssim 07:00 - 08:30
  Extra Öppet ! Allmänt/Barn bad 13:00 - 15:00
  Motionssim 16:30 - 18:30
  Bastu 16:00 - 20:00
  Tisdag
  Allmänt/barn bad 16:30 - 18:30
  Motionssim 18:30 - 19:30
  Bastu 16:00 - 20:00
  Onsdag
  Motionssim 07:00 - 08:30
  Extra Öppet ! Allmänt/Barn bad 13:00 - 15:00
  Motionssim 17:30 - 19:30
  Bastu 16:00 - 20:00
  Torsdag
  Allmänt/barn bad 16:30 - 18:30
  Motionssim 18:30 - 20:30
  Bastu 16:00 - 21:00
  Fredag
  Motionssim 07:00 - 08:30
  Allmänt/barn bad 16:30 - 18:30
  Motionssim 18:30 - 19:30
  Bastu 16:00 - 20:00

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Tore: 08.00-16.00
Fredag: 08:00-15:00
(Utanför öppettid: 112)

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se