17 maj 2024

Så här gör du för att återvinna din bil

I Arjeplog finns nu mottagningsställe där du kan lämna in din uttjänta bil för återvinning. Bilen ska vara anmäld i förväg för mottagning på www.bilretur.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och du ska ha fått en kvittens från Bilretur att bilen kommer att tas emot. Respektera de öppettider som du kommer att få besked om när du har anmält din bil, det går inte att komma med bilen annan tid!

Vid mottagningsstället kommer de ta emot de bilar som har anmälts via www.bilretur.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid två alternativa tillfällen under maj-juni 2024. Då kommer Bilretur se till att bilen kommer att återvinnas av en miljöcertifierad auktoriserad bildemonterare på ett för miljön riktigt sätt.

En ny bestämmelse har införts i avfallsförordningen (2020:614) som innebär att innehavaren av en uttjänt bil från och med 1 maj 2023 inte får lämna den till någon annan än en producent, producenternas mottagningssystem Bilretur.se eller en auktoriserad Bildemontering.

Läs igenom den här informationen som beskriver vad du behöver göra innan du lämnar in bilen och vad du ska ha med dig när bilen lämnas in.

Att tänka på innan du lämnar in bilen

Innan du lämnar in bilen måste du anmäla bilen på www.bilretur.se . Där fyller du i de uppgifter som efterfrågas och sedan klickar du på knappen fortsätt, och anmälan går vidare till Norrbottens Bildemontering. Då kommer du att få mer information om var och när du kan lämna din bil. Bilen ska anmälas senast 7 dagar innan den kan lämnas på mottagningsplatsen.

När du lämnar bilen ska du ha med dig:

• Påskrivet registreringsbevis del 2 (den gula delen och det senast utfärdade).
• Legitimation.
• Fullmakt om du inte är ägare till bilen.

Om du inte kan köra din bil till mottagningsplatsen så finns möjlighet att få bilen hämtad hemma till en kostnad. gå in på www.bilretur.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och anmäl din bil för hämtning/skrotning.

Saknar du ditt registreringsbevis?

Har du tappat bort registreringsbeviset går det att beställa ett nytt hos Transportstyrelsen på deras webbplats www.transportstyrelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller via servicetelefon: 0771-25 25 25.
Kompletta uttjänta bilar får du lämna utan kostnad, men kravet är att bilen inte saknar väsentliga delar som motor, växellåda och katalysator och att den inte innehåller material eller avfall som inte hör till bilen. Saknas väsentliga delar, eller om det finns material eller avfall som inte hör till bilen, kan bilåtervinnaren ta ut en avgift.

De som står bakom detta initiativ är BilRetur, Stena Recycling och Mobility Sweden.

Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Information

Kommunikatör
Martin Stråmo
Tel: 070-206 52 98

Kontakt

Öppettider
Måndag-torsdag
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredag
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Vecka 25-32 måndag-fredag
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Dag före afton
08.00-12.00
Dag före röd dag
08.00-12.00
Klämdag
10.00-12.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00
kommun@arjeplog.se

Växel: 0961 - 140 00