Miljö- bygg och räddningsnämnden har beslutat (MBR § 57, 2020-05-28) om att inventeringen kommer att påbörjas inom Hornavan vattenskyddsområde för att skydda vattentäkten från eventuella föroreningar från avloppsvatten då den är Arjeplogs huvudsakliga dricksvattentäkt.
Utsläpp av orenat avloppsvatten medför risk för smittspridning, övergödning och syrebrist i våra hav, sjöar och vattendrag och påverkar då därigenom vattentäkter fiske och badvattenkvalité. Bristfälligt renat avlopp kan även förorena både egna och grannars vattentäkter och ge upphov till dåligt lukt.
När vi kommer ut vill vi titta på avloppsanläggningens olika delar för att få en uppfattning om hur den fungerar. Detta görs bland annat genom kontroll av slamavskiljarens utformning/funktion och T-rör, eventuella efterföljande brunnar, luftningsrör samt utsläppspunkt för avloppsvattnet om det finns någon sådan.
Vi är bara utomhus och lyfter på lock, letar utsläpp, fotodokumenterar och fyller i en checklista för senare bedömning. Ni måste se till att brunnar är lätt åtkomliga för inspektion och att tyngre stenar och dekorationer avlägsnas. Du får gärna vara med men det är inget krav.
Efter inspektionen kommer ni att få en inspektionsrapport där det framgår vad vi noterat om avloppsanläggningen. I skrivelsen kommer eventuella brister att påpekas. I vissa fall kan det bli aktuellt med ett föreläggande om åtgärder eller ett förbud från miljö- bygg- och räddningsnämnden.
Projektet är inte finansierat med några särskilda medel varför miljö- bygg- och räddningsnämnden tar ut en avgift enligt ordinarie taxa.
För att en avloppsanordning ska vara godtagbar ska den ha längre gående rening än slamavskiljning och den ska inte riskera att förorena ytvatten, grundvatten eller dricksvattentäkter. Exempel på anordningar som inte uppfyller dagens krav på rening är enkammarbrunn och utsläpp i öppet dike, stenkista, sjunkbrunn eller direktutsläpp i mark eller vattendrag. Som fastighetsägare har man ansvar för att visa hur avloppshanteringen är utformad och att den uppfyller lagkraven.
Ansökan/anmälan prövas av miljö-, bygg- och räddningsnämnden.
Mer information om enskilda avlopp, tekniklösningar, lagkrav och ansvar hittar du på www.avloppsguiden.se Länk till annan webbplats., en nationell kunskapsbank om enskilda avlopp. Du kan också testa ditt avlopp utifrån checklistan ”Testa ditt avlopp” https://avloppsguiden.se/informationssidor/testa-ditt-avlopp/ Länk till annan webbplats..
Vet ni själva redan nu att er avloppsanläggning inte uppfyller gällande krav och har tänkt åtgärda den så kontakta miljöenheten eller skicka in en ansökan så slipper ni inventering och medföljande avgift.
Om någonting är oklart eller om ni har några frågor i övrigt går det bra att kontakta oss per telefon eller via e-post.
Denna inventering kopplar till följande mål av de nationella miljökvalitetsmålen:
Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad: