Sedan 2024 gäller ett lagkrav på att alla kommuner ska sortera ut matavfall. De flesta kommuner gör redan detta, men några har fått dispens eller undantag – däribland Arjeplogs kommun. Vi hänvisar till Naturvårdsverkets undantagsbestämmelser och menar att det, som Sveriges mest glesbefolkade kommun, varken är miljömässigt eller ekonomiskt hållbart att samla in matavfall separat och transportera det till energiutvinningsanläggningar vid kusten.
Det är enkelt att kompostera. Du bidrar till att vi sparar resurser och till ett kretslopp där avfall blir ny jord, som din trädgård kommer bli väldigt glad för. Det gör också att ditt hushållsavfall minskar, och därmed även din klimatpåverkan.
Vad du kan kompostera
Du kan kompostera alla typer av livsmedelsrester, såsom frukt- och grönsaksrester, köttrester, mjölkprodukter, nötter, äggskal, kaffesump och tepåsar. Dela gärna fruktskal och äggskal i mindre bitar, detta gör att de kan komposteras snabbare. Även hushållspapper, äggkartonger och blommor går bra.
Vad du inte ska kompostera
Några exempel på sådant du inte kan kompostera är bakplåtspapper, cigarettfimpar och snus, dammsugarpåsen och dess innehåll, kattsand, kemikalier och tyger.
Kompostering behöver anmälas till oss
När du komposterar behöver du anmäla det hos oss. När det är godkänt kommer din sophämtningsavgift att reduceras. För ett 190-literskärl blir det ungefär en tusenlapp billigare per år!
För att få dispens från soptömning behöver du göra en ansökan. Du hittar dessa blanketter här under rubriken ”Miljö- och hälsoskydd”. Du kan också hämta dem på kommunhuset.