You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
This service will place a third party cookie from Google in your browser. By using the service you accept that cookies are set.
Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.
Du som är rörelsehindrad och bor i Arjeplogs kommun kan ansöka om ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade.
Tillståndet är ett undantag från lokala trafikföreskrifter om parkering på allmän plats i Sverige. Tillståndet gäller också i de flesta länder i Europa. Hur ditt tillstånd gäller måste du kontrollera med den stad eller det land du tänker besöka.
Det krävs att du själv kör bilen för att få använda ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad förare. Du får inte använda parkeringstillstånd för förare om du är passagerare i bilen.
Läs mer om parkeringsregler (www.transportstyrelsen.se)
Läs mer om att parkera i annat EU-land (europa.eu)
Hur ansöker jag för första gången?
Ansökan om parkeringstillstånd ska göras hos den kommun där du är folkbokförd. Du söker om ett tillstånd för antingen förare eller passagerare. Blankett för ansökan kan fyllas i digitalt men måste skrivas ut för underskrift med penna. Besök Medborgarservice om du önskar få formuläret utskrivet på papper. Kontakta Medborgarservice via mail eller telefon om du önskar få formuläret utsänt med brev.
Till ansökan ska du bifoga ett medicinskt utlåtande som är max 6 månader gammalt och ett aktuellt välliknande foto, exempelvis passfoto. Skriv ditt personnummer på baksidan av fotot om du skickar in det med brev. Det går även bra att mejla in foto.
Det är viktigt att fotot är av god kvalitet och det ska uppfylla dessa krav, se checklista.
Hur ansöker jag när mitt tillstånd snart går ut?
Har du haft parkeringstillstånd innebär det inte att du automatiskt beviljas ett nytt tillstånd. Du måste göra en ny skriftlig ansökan varje gång.
Vid varje ansökan krävs ett nytt foto. Skriv ditt personnummer på baksidan av fotot om du skickar in det med brev. Det går även bra att mejla in foto.
Du hittar vår ansökningsblankett i vår blankettbank under rubriken Gator, vägar och trafik.
En person som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand med bästa möjliga hjälpmedel inom rimligt gångavstånd från en parkeringsplats kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Funktionsnedsättningen ska ha en varaktighet om minst sex månader. Ett parkeringstillstånd är inte en social förmån.
Om personen inte själv kör bil utfärdas tillstånd bara i undantagsfall. Om personen kan lämnas ensam, sittande inomhus, medan förare parkerar bilen på en vanlig parkeringsplats har hen inte rätt till parkeringstillstånd för passagerare.
Exempel på när parkeringstillstånd inte beviljas:
Mag- och tarmproblem, exempelvis där en person akut kan behöva uppsöka toalett.
Enbart behov av att parkera på en bred plats, exempelvis på grund av svårigheter att kliva i/ur bil.
Vid kortvariga rörelsehinder (mindre än 6 månader).
Svårigheter att bära.
Svårigheter att ta sig i och ur bil
Synnedsättning där personen inte har något rörelsehinder.
För passagerare som efter nödvändig assistans klarar att lämnas på resmålet och där invänta medan föraren parkerar fordonet på vanlig parkeringsplats.
Att tänka på vid utfärdande av intyg:
Utlåtandet får inte bygga på enbart anamnes eller den sökandens egna uppgifter.
Objektiv bedömning av gångsträcka. Beskriv hur gångsträckan uppmätts, till exempel 6-minuters gångtest.
Behov av eventuella vilopauser för att uppnå maximal förflyttningssträcka. Beskriv om det gäller sittande eller stående vila.
Statusfynd/undersökningsfynd och hur det påverkar förflyttningsförmågan
Röntgenfynd
Har utredning på specialistklinik gjorts? Om ja, beskriv vad det visat.
Behandling/rehabilitering och förväntad effekt.
Hur lång tid nuvarande svårigheter väntas kvarstå.
Om utlåtandet avser rörelsehindrad passagerare måste läkaren även beskriva om personen efter nödvändig assistans, har förmåga att ensam invänta föraren inomhus vid målpunkten. Om svaret är nej ska läkaren beskriva orsaken till det.
Utlåtanden ska utfärdas i enlighet med Socialstyrelsens föreskrift HSLF-FS 2018:54 för hälso- och sjukvårdspersonal om avfattande av intyg med mera. Intyg får aldrig avse en person som är närstående till intygsutfärdaren.
Du hittar våra blanketter för ansökan samt läkarintyg i vår blankettbank under rubriken Gator, vägar och trafik.
Om du är passagerare och inte själv kör bilen utfärdas tillstånd bara i undantagsfall. I normalfallet anses föraren av ett fordon kunna köra fram och efter nödvändig assistans lämna av en rörelsehindrad passagerare på resmålet och därefter åka och parkera bilen på en vanlig parkeringsplats. Som passagerare ska du utöver väsentliga svårigheter att förflytta dig även ha ett sådant tillsynsbehov att du inte kan lämnas ensam ens för en kortare stund. Om du kan lämnas ensam, sittande inomhus, medan förare parkerar bilen på en vanlig parkeringsplats har du inte rätt till parkeringstillstånd för passagerare.
Kommunen uppmanar sökande som inte är nöjd med ett beslut att överklaga. Avslagsbeslutet skickas till den sökande som kan överklaga beslutet. Överklagan skickas av kommunen till Länsstyrelsen som gör en rättslig prövning. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Transportstyrelsen. Därefter kan den sökande själv överklaga till förvaltningsdomstol. Om det slutgiltiga beslutet eller domen blir att personen ska beviljas tillstånd följer kommunen beslutet och utfärdar ett parkeringstillstånd.
Stöld eller förlust av parkeringstillståndet ska anmälas hos Polismyndigheten. Om tillståndet utfärdats av Arjeplogs kommun skickas förlustanmälan till Medborgarservice som spärrar tillståndet och utfärdar ett nytt. Om tillståndet är utfärdat av annan kommun, ska förlustanmälan skickas till den kommunen. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade är stöldbegärliga. Tillståndet bör därför inte förvaras i bilen annat än när tillståndet används för parkering.
Upphittat tillstånd ska lämnas till polisen eller den myndighet som utfärdat det.
Om förare fått sitt körkort återkallat ska parkeringstillståndet återlämnas till kommunen.