En kris är en händelse som drabbar många människor och stora delar av vårt samhälle. En kris hotar grundläggande funktioner och värden, till exempel el- eller vattenförsörjning. Kriser kräver ofta snabba och samordnade insatser från olika aktörer för att hantera och begränsa dess konsekvenser.
Arjeplogs kommun har ett geografiskt områdesansvar och arbetar för att kommunen ska vara en trygg och säker plats att bo och verka i. Genom god planering och beredskap ska kommunen förhindra och minimera negativa konsekvenser för människors liv och hälsa, egendom, ekonomi och miljö vid kriser och extraordinära händelser. Detta gör vi bland annat genom samverkan med både lokala, regionala och nationella aktörer.
Vad är en extraordinär händelse eller en kris?
Varför arbetar kommunen med krisberedskap?
Infrastruktursystem, till exempel IT, telefoni, värme och el är beroende av varandra för att fungera – och dessa är också funktioner som vårt samhälle i högsta grad är beroende av. Olika typer av händelser, såsom översvämningar, snöoväder och stormar, riskerar att medföra störningar på el- och vattenförsörjning, vägar och annan infrastruktur. Detta ställer krav på att kommunen har planer för hur händelser som kan utvecklas till kriser ska hanteras.
Hur förbereder vi oss?
Vi vill att förtroendevalda, kommunens personal och kommuninvånare ska vara förberedda om en oönskad händelse skulle inträffa. För att uppnå en så hög beredskapsnivå som möjligt för både normal verksamhet och vid extraordinära händelser arbetar kommunen bland annat förebyggande med risk- och sårbarhetsanalyser, beredskapsplaner, utbildningar och övningar samt rådgivning till medborgare.
Kommunen har även en krisledningsorganisation som är redo att träda i kraft i händelse av en samhällsstörning som kräver effektiv ledning och skyndsamma beslut. Krisledningsorganisationen består av både:
Kommunens krisledningsstab kan aktiveras utan att krisledningsnämnden har trätt i kraft om händelsen är av sådan art att den kan hanteras med ordinarie politisk ordning.