Nationalparker & naturreservat i Arjeplogs kommun

I Arjeplogs kommun finns en nationalpark och tjugofem naturreservat. Nationalparken heter Pieljekaise och ligger i arjeplogsfjällen, mellan Jäckvik och Adolfström, i Semisjaur-Njarg Sameby och är ett kalfjällsområde med många småsjöar mest känd för sina blomsterrika fjällbjörkskogar. Nationalparken är väl värd ett besök året runt, oavsett årstid. Sommartid kan du vandra i parken och vintertid åker du skidor.

Peljekaise nationalpark nås lätt via Kungsleden från Jäckvik eller Adolfström. Längs leden finns ett vindskydd, en öppen raststuga med kamin samt längre in i nationalparken, Pieljekaisestugan med två rum. Ett som alltid står öppet som raststuga för dagsbesök. Det andra rummet är ett låst fyrbäddsrum som du kan låna nyckel till från affären i Jäckvik, Jäckviks livs 0961-210 50 eller från Handelsboden i Adolfström 0961-230 41 - men ring alltid först.

De 25 naturreservaten i vår kommun är mycket varierande i storlek och karaktär. Två av dem är dessutom länets största naturreservat, Hornavan-Sädvajaure fjällurskog och Laisdalen fjällurskog.

Tänker du ge dig ut och vandra i något av dem? Passa då på att ta med dig den krysslista som Länsstyrelsen Norrbotten tagit fram och kryssa i vilka reservat du besöker. Det finns även enkla artlistor som ni kan ta med er ut på turen. Leta rätt på träd, buskar och ört- och blomxväxter och låt barnen sätta kryss i listan.

Kartor och mer information hittar du på Länsstyrelsen Norrbottens hemsida.

God tur & Lycka till! 


Peljekaise nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


        

En man sitter på toppen av fjället Pieljekaise med en kikare.

Det högsta fjället som också har gett nationalparken dess namn är Pieljekaise, det är 1.138 m ö h och heter Bieljijgájse på samiska. Vilket betyder ungefär "örontopparna", då fjällets två toppar liknar ett öra i profil. Foto: Lotta Lestander.

Publicerad av: Norea Dahlberg
Senast ändrad: