Ett bra sätt att lära känna en plats är att vandra. Arjeplog är en stor och vidsträckt kommun med ett imponerande fjällandskap som kan erbjuda vackra vyer och vandringsupplevelser för såväl nybörjare och barnfamiljer som mer erfarna vandrare. Arjeplogsfjällen är både lättillgängliga och trevliga fjäll att vandra i och beroende på hur långt du vill vandra, vad du vill se och uppleva och i vilken kondition du själv är i så kan svårighetsgraden varieras nästan i det oändliga.

Se vår vackra film om Märkberget som ligger längs vägen mot Adolfsström.

Eller vår film om Pieljekaise som ligger i Jäckvik och på samiska betyder ”örontopparna”.

Foto: Magnus Eriksson

Vill du inte åka så långt, eller vill passa på att göra något under ett par lediga timmar. Då kan du vandra i och omkring tätorten Arjeplog. För den som är fiskeintresserad eller vill vandra i en fantastisk vattenmiljö är Vaukaleden ett alternativ. Utsikten från Galtispouda är ett måste för alla som besöker Arjeplog. Här har du en fantastisk utsikt över Arjeplog och Sveriges djupaste sjö Hornavan. Har du tur och det är riktigt bra väder så kan du se över till vårt västra grannland Norge. Ett av centralortens närmaste fjäll är Akkelis 784 meter högt. Ett fjäll som erbjuder lätt till medelsvår vandring som även passar barn, med magnifik utsikt över fjällskärgården med den djupa Hornavan och den örika sjön Uddjaure i fokus. Renberget är Arjeplogs närmaste lågfjäll. Den 3,8 kilometer långa stigen börjar vid Djuptjärns motionsspår inne i Arjeplogs samhälle. En tur som rekommenderas även för barn.

Vill du utgå från Silvervägen så är Laisviksberget, Stiehpaltjåhkkå och Nasafjäll ett alternativ. Laisviksberget ligger ungefär en timmes bilfärd från Arjeplog. Stiephaltjåhkkå ett fint litet berg, ligger 102 km från Arjeplog, längs Silvervägen, E95.som är brant men inte så högt. Erbjuder fin utsikt.

Laisvall och Adolfström. Niebsurte och Svaipa. Åker man först till byn Adolfström. Därifrån går man Kungsleden till Bäverholm, 8 km, och sedan vidare mot Svaipa, 18 km.