Över 600 portioner spaghetti med köttfärssås, lagad på gasolkök, serverades idag i Medborgarhuset, i beredskapens tecken. PRO, grundskoleelever, kommunanställda och alla andra arjeplogare var inbjudna att testa kommunens förmåga att laga och servera mat vid ett längre strömavbrott.
Peter Byrne, kostchef och Isak Utsi, kommunalråd var med under årets beredskapslunch
Det är nu femte året som vi serverar mat under Beredskapsveckan – och det fjärde året i rad som lunchen hålls i Medborgarhuset. Alla arjeplogare är välkomna att delta.
– Det börjar bli en trevlig tradition. Det är jätteroligt att så många dyker upp, och nästan alla hade med sig egna matkåsor och bestick, det är fantastiskt. Det märks att arjeplogarna varit med förr, säger Peter Byrne, kostchef i Arjeplogs kommun.
Under morgonen uppstod ett oplanerat stopp i vattenleveranserna till Medborgarhuset, vilket gjorde att det planerade brödbaket förvandlades till en helt autentisk beredskapsövning. Vatten fick hämtas från dricksvattenbilen som ändå stod parkerad utanför – just för dagens beredskapslunch.
– Det var nästan kris på riktigt. Men som tur var hade vi vattentanken på plats, fortsätter Peter Byrne.
Kommunalrådet Isak Utsi hjälpte till med baket av det som Peter kallar ”Irish Soda Bread”. Receptet påminner om klassiska scones, men bakas ut som gáhkku och steks på muurikka.
Filippa Ekroth var också på plats – hon är energi- och klimatrådgivare för Arjeplogs, Arvidsjaurs och Älvsbyns kommuner. Filippa gav tips och råd om hur man kan energieffektivisera i hemmet och presenterade även energiväskan, som du kan läsa mer om här.
Filippa Ekroth, energi- och klimatrådgivare för Arjeplogs, Arvidsjaurs och Älvsbyns kommuner samt Sandra Ylinenpää, säkerhetssamordnare.
Från Räddningstjänsten deltog Nathalie Edholm, Patrik Holmner och Johan-Anton Arntzen. De var där för att rekrytera både stora och små, visa upp räddningsbilen och svara på frågor om beredskap.
Nathalie Edholm, Patrik Holmner och Johan-Anton Arntzen från Räddningstjänsten var på plats.